Κοσμος

Βηρυτός: Το πριν και το μετά την έκρηξη - Η απόλυτη καταστροφή

«Εξαφανίστηκε» το λιμάνι - Τα πάντα διαλύθηκαν μέσα σε μια στιγμή - Συγκλονίζουν οι εικόνες από drone

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Drone κατέγραψε το πριν και το μετά την τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό - Ισοπεδώθηκε το λιμάνι - Πώς η πρωτεύουσα του Λιβάνου καταστράφηκε σε μια στιγμή.

Μέσα σε μια στιγμή η Βηρυτός καταστράφηκε. Εικόνες από drone δείχνουν το πριν και το μετά την ισχυρή έκρηξη που άλλαξε για πάντα τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Η ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό ισοπέδωσε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Κτίρια κατέρρευσαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το ωστικό κύμα και εκτοξεύτηκαν σε μεγάλη απόσταση.

Όταν σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό, το ρολόι έδειχνε 18.08 (τοπική ώρα). Η πρωτεύουσα του Λιβάνου σείστηκε ολόκληρη, με Ιορδανούς σεισμολόγους να υποστηρίζουν ότι η έκρηξη ισοδυναμούσε με σεισμό 4,5 Ρίχτερ. Άνθρωποι κάθε ηλικίας πεσμένοι στο έδαφος να έχουν τραυματιστεί. Άλλοι να περιφέρονται μέσα στα αίματα, σοκαρισμένοι, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί.

Σειρήνες ασθενοφόρων και περιπολικών της αστυνομίας να γίνονται όλο και περισσότερες όσο περνούν τα λεπτά, ενώ πολίτες τρέχουν προς τους διασώστες για τις πρώτες βοήθειες και για να ζητήσουν τη συνδρομή τους για τον απεγκλωβισμό αγαπημένων τους προσώπων, που έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα.

Τόσο στο «σημείο μηδέν», στην αποθήκη στο λιμάνι όπου βρισκόταν «ξεχασμένη» μεγάλη ποσότητα εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού, όσο και σε περιοχές κοντά σε αυτό, η απόλυτη καταστροφή. Οι εικόνες παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο, την ώρα που τα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης συγκλονίζουν.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Ισοπεδώθηκε το λιμάνι - Δείτε το πριν και το μετά - Εικόνες από δορυφόρο

Οι αρχές στον Λίβανο ανακοίνωσαν την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, λίγες ώρες μετά την ανείπωτη τραγωδία, ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί 6 ολόκληρα χρόνια στο λιμάνι χωρίς να τηρείται οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας.

Είχαν κατασχεθεί από πλοίο Ρώσου επιχειρηματία, ο οποίος αναζητείται πλέον στην Κύπρο.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Το ωστικό κύμα κατέστρεψε κτίρια και «εκτόξευσε» αυτοκίνητα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου © EPA/WAEL HAMZEH

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από το Υπουργείο Υγείας, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 135 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 5.000. Ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό να ανακοινωθεί συγκεκριμένος αριθμός αγνοουμένων.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους - Εικόνες απόλυτης καταστροφής © EPA

Όλα έγιναν σε μια στιγμή. Ολόκληρες συνοικίες στη Βηρυτό καταστράφηκαν, με το λιμάνι της πρωτεύουσας -τη βασικότερη πύλη εισόδου και αποθήκευσης διατροφικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης- να έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Λίβανος εισάγει το 80% των σιτηρών που καταναλώνουν τα 6 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα επισιτιστικού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι ποσότητες σιτηρών επαρκούν για έναν μήνα τουλάχιστον.

 

 

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε drone από το πριν και το μετά την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό:

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ