Κοσμος

Στη Βηρυτό μεταβαίνει ο Μακρόν αύριο Πέμπτη

Έχει ήδη δώσει εντολή για αποστολή έκτακτης βοήθειας στον Λίβανο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μακρόν μεταβαίνει αύριο στη Βηρυτό, όπου θα συναντηθεί με τον Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντίαμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό και θα συναντηθεί με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, μετά την έκρηξη που συντάραξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Μακρόν, που μίλησε με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν λίγο μετά την έκρηξη, έχει ήδη δώσει εντολή για αποστολή έκτακτης βοήθειας στον Λίβανο, με χώρα με βαθείς ιστορικούς δεσμούς με τη Γαλλία.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντίαμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά

H πρωτεύουσα του Λιβάνου έχει ισοπεδωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος μετά τη χθεσινή τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες στο λιμάνι της πόλης. Συνεργεία με διασώστες ψάχνουν για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της πόλης

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι πάνω από 100 νεκροί και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες, θεωρείται βέβαιο όμως πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά.

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι είναι πια άστεγοι. Οι υπηρεσίες της πόλης εργάζονται εντατικά προκειμένου να εξασφαλίσουν στον πληθυσμό καταφύγιο, τροφή και νερό. Ο Αμπούντ δήλωσε ότι τουλάχιστον δέκα πυροσβέστες έχουν πεθάνει από τις εκρήξεις.

Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους παγιδευμένους στα ερείπια κοντά στο λιμάνι ενώ οι υλικές ζημιές σε μια πρώτη εκτίμηση ξεπερνούν τα 3 έως 5 δισεκατομμύρια. Aνάμεσα στους νεκρούς υπάρχει και μία Ελληνίδα, ενώ τουλάχιστον δύο συμπατριώτες μας είναι τραυματίες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών του Λιβάνου για τη χθεσινή τραγωδία στη Βηρυτό, με τον πρωθυπουργό της χώρας να υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Fleetmon, η ποσότητα της νιτρικής αμμωνίας έφτασε στη Βηρυτό το 2013 με πλοίο που ανήκει στη Ρωσία. Το πλοίο αρχικά επρόκειτο να μεταφέρει το εμπόρευμα από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, ωστόσο αγκυροβόλησε στη Βηρυτό λόγω τεχνικών προβλημάτων. Όταν αργότερα αξιωματούχοι του Λιβάνου δεν επέτρεψαν στο πλοίο να αναχωρήσει, τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και το πλήρωμά του, το εγκατέλειψαν.

Όπως αναφέρει το Fleetmon, αλλά και ο ανταποκριτής της Guardian στη Μόσχα, το πλοίο με την ονομασία «Rhosus» ανήκε και διαχειριζόταν από τον Igor Grechushkin, Ρώσο πολίτη o οποίος πιστεύεται ότι ζει στην Κύπρο.

Τελικά το εμπόρευμα φυλάχθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, με τους υπεύθυνους ωστόσο να ζητούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη λήψη μέτρων για το επικίνδυνο αυτό φορτίο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ