Κοσμος

Καρέ καρέ η τρομακτική έκρηξη στον Λίβανο - Ισοπεδώθηκαν κτίρια

Τουλάχιστον 70 νεκροί - Πάνω από 2.000 οι τραυματίες - Σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Βηρυτό - Δείτε LIVE

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρομακτική έκρηξη στον Λίβανο - Ισοπεδώθηκαν κτίρια στη Βηρυττό
Τρομακτική έκρηξη στον Λίβανο - Ισοπεδώθηκαν κτίρια στη Βηρυττό @SVNewsAlerts/Twitter

Η στιγμή της φονικής έκρηξης στον Λίβανο - Τουλάχιστον 70 νεκροί - «Ταρακουνήθηκε» ολόκληρη η πρωτεύουσα Βηρυτός - Ισοπεδώθηκαν κτίρια - Δείτε LIVE εικόνα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στον Λίβανο καθώς σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν ολόκληρα κτίρια στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε και δεύτερη ισχυρή έκρηξη στον Λίβανο. Οι δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου 2020 το λιμάνι της Βηρυτού.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον Λίβανο ανέφεραν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 70 νεκροί. Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι οι τραυματίες στην πόλη ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από την ισχυρή έκρηξη έγινε αντιληπτός μέχρι και στην Κύπρο. Ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα» και γνωστοποίησε ότι η μισή πόλη έχει υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου. Αυτόπτες μάρτυρες κατέγραψαν τις ισχυρές εκρήξεις με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα χαλάσματα. Οι πρώτες εικόνες από τις ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυττό παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο. Τα πάντα έχουν καλυφθεί με σκόνη, ενώ συντρίμμια είναι διάσπαρτα σ σε δρόμους, πεζοδρόμια και αυτοκίνητα. Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Αναφορές κάνουν λόγο για ζημιές ακόμα και σε απόσταση 10 χλμ. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια.

Live: Massive explosion shakes Lebanon's capital Beirut

 

 

 

 

Ισχυρή έκρηξη στον Λίβανο - Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen έκανε λόγο για πολλούς τραυματίες, ενώ το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός αριθμός» τραυματιών και εκτεταμένες υλικές ζημιές. Άλλος μάρτυρας είπε ότι είδε πυκνό γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και μετά άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό. «Όλα τα παράθυρα στο κέντρο της πόλης έσπασαν (…) Επικρατεί απόλυτο χάος» τόνισε.

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα. Ελικόπτερα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που προκλήθηκε μετά τις εκρήξεις.

 

 

 

Ισχυρή έκρηξη στον Λίβανο: Βομβαρδισμένο τοπίο το λιμάνι

Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. «Θρύψαλα» έγιναν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα αυτοκινήτων, ενώ οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Οι εικόνες καταστροφής από τις ισχυρές εκρήξεις στον Λίβανο κάνουν τον γύρο των social media.

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ