Κοσμος

Οι δύο αντι- NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία κατά Ελλάδας και Κύπρου

Επιμένει η Άγκυρα παρά την άμεση απάντηση της Ελλάδας και την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis © EPA/TOLGA BOZOGLU

Αυτές είναι οι δύο αντί- NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία ως απάντηση σε Ελλάδα και Κύπρο

Συνεχίζει η Τουρκία να «δυναμιτίζει» το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρώντας στην έκδοση δύο αντι- NAVTEX κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Οι δύο αντι- ΝΑVTEX από την Τουρκία έρχονται ως «απάντηση» στις αντι -NAVTEX Ελλάδας και Κύπρου μετά την κίνηση της Άγκυρας να δεσμεύσει θαλάσσια ζώνη νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο για «σεισμικές έρευνες» από το τουρκικό πλοίο Oruc Reis.

Παρά τις άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες της Ελλάδας και την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για αποκλιμάκωση της έντασης (ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρωτοβουλίες Μέρκελ), η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, προχωρώντας στην έκδοση δύο αντι- NAVTEX κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Πρώτη χρονικά είναι η αντι- NAVTEX σε απάντηση στην Κύπρο και στη συνέχεια αυτή που αφορά στην Ελλάδα. Στη δεύτερη, μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι η ελληνική αντι- NAVTEX είναι «παράνομη», καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που «ανήκει» στην τουρκική υπηρεσία NAVTEX.

Τουρκική αντι- NAVTEX κατά της Κύπρου

Στη δεύτερη αντι- NAVTEX για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι «η NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας (σ.σ. για «σεισμικές έρευνες» από το Oruc Reis παραμένει σε ισχύ). Ο σταθμός θα συνεχίσει να εκδίδιε μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

Τουρκική αντι- NAVTEX κατά της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ΝΑVTEX, με την οποία ακυρώνει την πρώτη «παράνομη» τουρκική NAVTEX, καλώντας τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική ΝΑVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό (σ.σ. αυτόν στην Αττάλεια) και αφορά σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης έχει δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη NAVTEX εξέδωσε και η Κύπρος.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της οποίας -σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Bild- ζητήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  με θέμα την τουρκική NAVTEX για «σεισμικές» έρευνες στο Καστελόριζο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ