Κοσμος

Το διάγγελμα Ερντογάν για Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η προσευχή

«Παύει να είναι μουσείο, ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους πολίτες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διάγγελμα Ερντογάν για την Αγία Σοφία και την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί - Στις 24 Ιουλίου 2020 η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στο εσωτερικό του κτιρίου.

Τηλεοπτικό διάγγελμα απηύθυνε ο Ερντογάν για την Αγία Σοφία, η οποία παύει να είναι μουσείο και μετατρέπεται σε τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο διάγγελμά του για την Αγία Σοφία, το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2020 υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20.53. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό, έχοντας στο πίσω μέρος μια αφίσα από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Ορισμένα τουρκικά μέσα ανέφεραν πως η συγκεκριμένη ώρα (20.53) για να ξεκινήσει το τηλεοπτικό διάγγελμα Ερντογάν για την Αγία Σοφία, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ειδικότερα, μετέδωσαν ότι συμβολίζει το έτος 2053 και τη συμπλήρωση 600 ετών από την την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τον Μωάμεθ των Β' τον Πορθητή.

«Ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγία Σοφία εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς» ανακοίνωσε ο Ερντογάν για την Αγία Σοφία, υπογραμμίζοντας πως «όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου». Και τόνισε -απευθυνόμενος στους πολίτες- πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν, με το οποίο η Αγία Σοφία παύει να είναι μουσείo @RTErdogan

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος για την Αγία Σοφία και την απόφασή του να τη μετατρέψει σε τζαμί, «σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου». Και ξεκαθάρισε πως «οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους».

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Το τουρκικό δικαστήριο έκρινε παράνομο το συγκεκριμένο κυβερνητικό διάταγμα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ακολούθησε η υπογραφή Ερντογάν στο προεδρικό διάταγμα και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί υποστηρικτών του έξω από την Αγία Σοφία, την ώρα που στο εσωτερικό της ο Ιμάμης καλούσε σε προσευχή.

 

Διάγγελμα Ερντογάν για Αγία Σοφία: Το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Ερντογάν κάλεσε όλους να σεβαστούν την απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης» ξεκαθάρισε.

Ο Έρντογάν στο διάγγελμά του για την Αγία Σοφία υπεραμύνθηκε της απόφασής του να τη μετατρέψει σε τζαμί © EPA/TURKISH CULTURE AND TOURSIM MINISTRY

«Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του» ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν στο διάγγελμά του για την Αγία Σοφία.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ