Κοσμος

Tζ. Κ. Ρόουλινγκ: Κατηγορείται (ξανά) για τρανσφοβία

Προκάλεσε την αντίδραση ακτιβιστών της transgender κοινότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζ.Κ. Ρόουλινγκ
Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ συγγραφέας του Χάρι Πότερ, προκάλεσε την αντίδραση της τρανς κοινότητας ύστερα από κάποια tweets της

H Tζ. Κ. Ρόουλινγκ έγινε για άλλη μια φορά στόχος κριτικής στο συγκεκριμένο θέμα όταν σε μια σειρά από tweet συνέκρινε την ορμονοθεραπεία και τις χειρουργικές επεμβάσεις για τα transgender άτομα με τις λεγόμενες  «θεραπείες αναμόρφωσης» για τους ομοφυλόφιλους.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ σε μια σειρά από tweet ισχυρίστηκε πως οι νέοι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας παρακινούνται να κάνουν ιατρικές επεμβάσεις που έχουν αρνητικές συνέπειες.

Τα σχόλια της Ροούλινγκ προκάλεσαν την αντίδραση της ηθοποιού  Jameela Jamil και του transgender μοντέλου Munroe Bergdorf που περιέγραψαν τα tweets σαν «τρανσφοβικά» και «υπεροπτικά»

Δεν είναι η πρώη φορά που η Ρόουλινγκ   κατηγορείται για τρανσοφοβία. Στο παρελθόν είχε κριτικάρει τη χρήση της φράσης «άνθρωποι που αδιαθετούν» και είχε υπονοήσει πως οι τρανς γυναίκες αποτελούν απειλή για τις φυλοαμετάβατες γυναίκες.

Η συγγραφέας που έχει πει πως στο παρελθόν αντιμετώπιζε ζητήματα ψυχικής υγείας η ίδια έγραψε την Κυριακή:

 «Πολλοί  επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν πως οι νέοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας παρακινούνται να κάνουν ορμονοθεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις, πράγμα που ίσως δεν είναι προς το συμφέρον τους.»

Πολλοί, ανάμεσα τους και εγώ πιστεύουμε πως βλέπουμε ένα νέο είδος «θεραπειών αναμόρφωσης» για νεαρά γκέι άτομα τα οποία μπαίνουν σε έναν δρόμο ιατρικοποίησης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της γονιμότητας και της φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής.

Transgender ακτιβιστές επεσήμαναν στη Ρόουλιγνκ πως οι τρανς άνθρωποι περνούν από μία μια μακρά διαδικασία πριν περάσουν στο χειρουργείο και πως οι επεμβάσεις αυτές επιτρέπονται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.

Η αντίδραση της Bergdorf  ήταν ακόμα πιο έντονη. «Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δεν είναι επιστήμονας. Δεν είναι γιατρός. Δεν είναι ειδικός στο φύλο. Δεν είναι υποστηρίκτρια της κοινότητας μας. Είναι μια δισεκατομμυριούχος, φυλοαμετάβατη, ετεροφυλόφιλη γυναίκα που αποφάσισε πως ξέρει ποιο είναι το καλό για εμάς και τα σώματα μας. Δεν είναι η δική της μάχη αυτή». 

Mε πληροφορίες από Sky News, BBC

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ