Κοσμος

Ερντογάν για Αγία Σοφία - Η νέα προκλητική δήλωση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάνει λόγο για «επίθεση στην κυριαρχία της χώρας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί για την Αγία Σοφία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί για την Αγία Σοφία/© Pixabay

Νέα προκλητική δήλωση από τον Ερντογάν για την Αγία Σοφία μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για την πρόθεσή του να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία, προχωρώντας σε νέα προκλητική δήλωση.

Μιλώντας την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 ο Ερντογάν για την Αγία Σοφία, απέρριψε τις επικρίσεις εναντίον της δηλωμένης πρόθεσής του να τη μετατρέψει σε τζαμί.

«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας» υποστήριξε ο Ερντογάν. Σημειώνεται ότι πολλές χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία, πήραν ξεκάθαρη θέση για την Αγία Σοφία, ζητώντας από τον Ερντογάν να μην τη μετατρέψει σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, η οποία χτίστηκε την περίοδο που αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιουστινιανός Α', λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί πόλο έλξης εκατ. τουριστών που πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας ήταν ο Ισίδωρος και ο Ανθέμιος.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας εξέτασε την υπόθεση παραπέμποντας ουσιαστικά σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Οι δικαστές, αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, γνωμοδοτούν ότι για να αλλάξει αυτό αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ