Κοσμος

Παρίσι: Νεκροί της Γαλλικής Επανάστασης στους τοίχους μνημείου

Έως και 500 άτομα που πέρασαν από την γκιλοτίνα ενδέχεται να θάφτηκαν σε διάσημο παρεκκλήσι του Παρισιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρεκκλήσι Expiatoire
Παρεκκλήσι Expiatoire στο Παρίσι © Getty Images/Ideal Images

Μια ανακάλυψη οστών σε παρεκκλήσι του Παρισιού μπορεί να ανατρέψει τη θεωρία για το πού είναι θαμμένοι κάποιοι διάσημοι νεκροί της Γαλλικής Επανάστασης.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι σοροί έως και 500 ανθρώπων που εκτελέστηκαν στις γκιλοτίνες της Γαλλικής Επανάστασης ενδέχεται να είναι θαμμένοι ανάμεσα στους τοίχους πασίγνωστου μνημείου του Παρισιού.

Η εν λόγω ανακάλυψη και θεωρία ανατρέπει την ιστορική καταγραφή ότι οι σοροί των διάσημων θυμάτων της Γαλλικής Επανάστασης, όπως η ερωμένη του Λουδοβίκου του ΙΕ΄, Μαντάμ ντι Μπαρί και ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος –  ο επονομαζόμενος «αρχιτέκτονας» της περιόδου της «Μεγάλης Τρομοκρατίας» - είχαν μεταφερθεί σε ένα δίκτυο υπόγειων κατακομβών της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι ερευνητές θα «ανοίξουν» τους τοίχους του παρεκκλησιού Expiatoire μετά την ανακάλυψη οστών στις κοιλότητες των τοιχωμάτων του διάσημου μνημείου του Παρισιού που αναγέρθηκε προς τιμή του βασιλιά Λουδοβίκου του ΙΔ΄ και της Μαρίας Αντουανέτας.

Ο διαχειριστής του παρεκκλησιού Aymeric Peniguet de Stoutz ήταν αυτός που παρατήρησε τις ανεξήγητες ανωμαλίες στα τοιχώματα του κτιρίου και ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές. Στη συνέχεια οι γαλλικές αρχές κάλεσαν έναν αρχαιολόγο, ο οποίος εισήγε κάμερα ανάμεσα στις πέτρες των τοιχωμάτων και ανακάλυψε τέσσερα ξύλινα οστεοφυλάκια γεμάτα με ανθρώπινα οστά.

Το παρεκκλήσι Expiatoire χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στην τοποθεσία του κοιμητηρίου Madeleine, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή πλατεία Ομονοίας του Παρισιού, όπου στήνονταν οι λαιμητόμοι της Γαλλικής Επανάστασης.   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ