Κοσμος

Ο Μπορίσοφ απειλεί να «κάψει» την ευρωβουλευτή Ελένα Γιόντσεβα;

Το ηχητικό που βάζει σε νέους μπελάδες τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωβουλευτής της Βουλγαρίας ζητά να διερευνηθεί το ηχητικό στο οποίο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας απειλεί να «την κάψει».

Η ευρωβουλευτής της Βουλγαρίας, Ελένα Γιόντσεβα, ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας τη διενέργεια άμεσης έρευνας για το ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγεται ένας άνδρας του οποίου η φωνή μοιάζει με του πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να υπόσχεται ότι θα «την κάψει».

Η πρώην δημοσιογράφος Ελένα Γιόντσεβα και μέλος της ευρωόμαδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προΐσταται εκστρατείας κατά της κυβερνητικής διαφθοράς στη Βουλγαρία. Ζήτησε από την Εισαγγελία να διερευνήσει το διάρκεια επτά λεπτών ηχητικό, το οποίο έχουν ακούσει εκατομμύρια Βούλγαροι από την ημέρα που αναρτήθηκε στο YouTube και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αμφισβητεί την αυθεντικότητα του ηχητικού και υπαινίσσεται πως πρόκειται για προϊόν «deep fake» από κάποιον που μιμείται τη φωνή του. Ο Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε πως δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για έρευνα.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεν θέλει να στρέψει ξανά επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από το σκάνδαλο με τη τη διαρροή φωτογραφιών που τον δείχνουν να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά του, ενώ στο κομοδίνο του υπάρχουν ένα πιστόλι, πολλά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, αλλά και… ράβδοι χρυσού. Οι χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες διέρρευσαν από ανώνυμη πηγή και από τότε έχει ξεσπάσει μεγάλη πολιτική θύελλα στη γειτονική χώρα. Ο Μπορίσοφ αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των φωτογραφιών λέγοντας: «Ο στόχος είναι να μας συνθλίψουν νοητικά και φυσικά. Κανένας δεν μπορεί να με νικήσει στις εκλογές» δήλωσε ο Βούλγαρος πολιτικός χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι οι αντίπαλοί του. Σε έναν παραληρηματικό μονόλογο αρχικά αρνήθηκε την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσε ορισμένες από αυτές, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μερικά αποτυχημένα αστεία λέγοντας «τουλάχιστον δεν με φωτογράφισαν με κάποιο ανήλικο παιδί στο κρεβάτι, γιατί θα είχα πηδήξει από το μπαλκόνι».

Σύμφωνα με την Transparency International η Βουλγαρία έχει τα χειρότερα ποσοστά διαφοράς μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ και παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην σωματοφύλακας του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Τόντορ Ζίβκοφ, παραμένει στον πρωθυπουργικό θώκο της βαλκανικής χώρας για περισσότερα από δέκα χρόνια.  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ