Κοσμος

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι τανζανίτες που έχουν βρεθεί ποτέ

Οι δύο τανζανίτες, είδος πολύτιμου λίθου, έχουν αξία 3 εκατ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τανζανίτες
Τανζανίτες © TANZANIA MINISTRY OF MINERALS

Ένας εργάτης ορυχείου στην Τανζανία βρήκε τους 2 μεγαλύτερους τανζανίτες - είδος πολύτιμου λίθου- που έχουν βρεθεί ποτέ.

Ο Saniniu Laizer, εργάτης ορυχείου στην Τανζανία είχε την πιο τυχερή στιγμή της ζωής του καθώς βρήκε τους δύο μεγαλύτερους τανζανίτες (είδος πολύτιμου λίθου) που έχουν βρεθεί ποτέ και η κυβέρνηση της χώρας του τον αντάμειψε με μία επιταγή 7,74 δισεκατομμυρίων σεληνιών Τανζανίας (σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ).

Οι δύο σκουρόχρωμοι λίθοι βρέθηκαν από τον Saniniu Laizer σε ένα από τα ορυχεία στο βορρά της χώρας. 

Το συγκεκριμένο ορυχείο περιβάλλεται από ένα τείχος ώστε να εμποδίζεται το λαθρεμπόριο πολύτιμων λίθων προς το εξωτερικό. «Αύριο θα υπάρξει ένα μεγάλο πάρτι» είπε ο μεροκαματιάρης εργάτης στο BBC. «Θέλω να φτιάξω φτιάξω ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολείο κοντά στο σπίτι μου. Υπάρχουν πολλοί φτωχοί άνθρωποι στην περιοχή που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο».  

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείο Ορυχείων της χώρας ο ένας λίθος έχει βάρος 9,27 κιλά και ο  άλλος 5,1 κιλά.

Η ανακάλυψη των δύο πολύτιμων λίθων γιορτάστηκε με μία τελετή, ενώ στον τυχερό εργάτη τηλεφώνησε ο πρόεδρος της χώρας John Magufuli για να τον συγχαρεί. «Είναι μια επιβεβαίωση πως η Τανζανία είναι μια πλούσια χώρα» είπε ο Μagufuli.

Η Τανζανία δημιούργησε πέρυσι ένα σύστημα κέντρων πώλησης λίθων και χρυσού σε όλη τη χώρα που επιτρέπει στους παραδοσιακούς ντόπιους εργάτες των ορυχείων να πωλούν τα ευρήματα τους στην κυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι εργάτες συνήθως δεν έχουν εργαλεία και μηχανές υψηλής τεχνολογίας και δεν εργάζονται για λογαριασμό της κυβέρνησης ή κάποιας εταιρείας.

Το τείχος γύρω από τα ορυχεία στη βόρεια πλευρά της χώρας δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2018 σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι παράνομες εξορύξεις και το λαθρεμπόριο. Εκείνη την εποχή υπολογίζονταν πως περίπου το 40% των τανζανιτών που ανακάλυπταν οι εργάτες τελικά «εξαφανίζονταν». 

Τανζανίτες
Τανζανίτες © TANZANIA MINISTRY OF MINERALS

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ