Κοσμος

Επίθεση στο Ρέντινγκ: Πιθανό το κίνητρο της ομοφοβίας

Ο συλληφθείς ύποπτος έπαιρνε ψυχοφάρμακα – Αποφυλακίστηκε νωρίτερα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της ομοφοβικής επίθεσης στο Ρέντινγκ. Ο συλληφθείς έπαιρνε ψυχοφάρμακα και είχε αποφυλακιστεί νωρίτερα.

Νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας για την επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο Σάββατο. Μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων και που σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία συνδέεται με την τρομοκρατία.

Ο ύποπτος που συνελήφθη στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου είναι Λίβυος, ηλικίας 25 ετών και σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ταμπλόιντ «The Sun» είχε αποφυλακιστεί τουλάχιστον 17 ημέρες πριν από την επίθεση μετά από δικαστική απόφαση για μείωση της ποινής του. Ο Χαΐρι Σαντάλα είχε καταδικαστεί για αδικήματα που δεν σχετίζονταν με την τρομοκρατία σε 25 μήνες και 20 ημέρες φυλάκισης. Η ποινή του μειώθηκε σε 17 μήνες και 20 ημέρες.

Είχε φυλακιστεί τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν για σειρά αδικημάτων, όπως επίθεση κατά ενός αστυνομικού και κατά ενός φύλακα σουπερμάρκετ, πρόκληση σωματικής βλάβης, κατοχή αιχμηρών αντικειμένων και παραβίαση όρων αναστολής προηγούμενης αποφυλάκισης. Μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, σε ένα από τα δικαστήρια είχε φτύσει τη δικαστή όταν ανακοίνωσε την ποινή του.

Η «The Sun» γράφει ότι ο 25χρονος λάμβανε ψυχοφάρμακα για μετατραυματικό στρες και  σχιζοφρένεια. Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο συλληφθείς μετά την αποφυλάκισή του να είχε διακόψει τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που κατέστειλε τα ξεσπάσματά του. Εξάλλου, η υπηρεσία δικαστικής επιτήρησης υπολειτουργεί αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και του lockdown. Γείτονάς του στο Ρέντινγκ έχει δηλώσει σε ΜΜΕ ότι πρόσφατα ο 25χρονος απείλησε να ανατινάξει την πολυκατοικία όπου έμενε, προκαλώντας εκκένωση του κτιρίου από την αστυνομία.

Στο μεταξύ οι αρχές κατονόμασαν ένα ακόμα από τα τρία θύματα της επίθεσης. Πρόκειται για τον 39χρονο εργαζόμενο σε φαρμακευτική εταιρεία, Τζο Ρίτσι-Μπένετ. Ήταν Αμερικανός πολίτης από τη Φιλαδέλφεια και ζούσε στο Ηνωμένο Βασιλείο τα τελευταία 15 χρόνια. Την ημέρα της επίθεσης βρισκόταν μαζί με φίλους σε πάρκο του Ρέντινγκ για πικνίκ. Ανάμεσα στους φίλους του ήταν και ο 36χρονος καθηγητής ιστορίας σε τοπικό γυμνάσιο, Τζέιμς Φάρλονγκ, ο οποίος είναι ένα από τα τρία θύματα. Από τους τρεις τραυματίες της επίθεσης, οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ ο τρίτος έλαβε εξιτήριο.

Τόσο η αστυνομία όσο και η τοπική κοινότητα του Ρέντινγκ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο το κίνητρο της επίθεσης να ήταν η ομοφοβία. «Δύο από τα επιβεβαιωμένα θύματα ήταν ομοφυλόφιλοι. Φίλος μού είπε ότι και το τρίτο θύμα είναι γκέι. Γνώριζα το ένα από τα τρία θύματα. Μία ομοφοβική επίθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρομοκρατική», δήλωσε ένας κάτοικος του Ρέντινγκ στη «Daily Mail».

Ο 25χρονος Λίβυος συλληφθείς είχε ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012 ενώ βρισκόταν στη χώρα ως τουρίστας. Είχε ισχυριστεί ότι φοβόταν του ισλαμιστές στην πατρίδα του. Το άσυλο του χορηγήθηκε το 2018. Το 2017 ή '18 είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό, κάνοντας μάλιστα και ένα τατουάζ σταυρού στο χέρι.

Πηγές δήλωσαν στο BBC ότι ο φερόμενος ως ύποπτος για την επίθεση ήταν γνωστός στις αρχές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, MI5, από το 2019. Ωστόσο, σε μια έρευνα διάρκειας δύο μηνών για το πρόσωπό του μετά από καταγγελία ότι ήθελε να ταξιδέψει σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών του ISIS στη Συρία ή στη Λιβύη κρίθηκε πως δε συνέτρεχαν προϋποθέσεις για να μπει στη λίστα των περίπου 3.000 υπόπτων που ανά πάσα στιγμή τελούν υπό παρακολούθηση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο 25χρονος, ο οποίος ζούσε πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης, λέγεται ότι έκανε συχνά χρήση κάνναβης και έπινε πολύ αλκοόλ με ιδιαίτερη προτίμηση στο ουίσκι. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ