Κοσμος

ΗΠΑ: Δικαίωση για τους «Ονειροπόλους» από το Ανώτατο Δικαστήριο

«Παράνομη» η προσπάθεια Τραμπ να καταργήσει το μεταναστευτικό πρόγραμμα DACA του Ομπάμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε «παράνομη» την προσπάθεια Τραμπ να καταργήσει τη μεταναστευτική πολιτική του Ομπάμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη κατά της προσπάθειας του προέδρου της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, να καταργήσει το πρόγραμμα που προστατεύει χιλιάδες νέους μετανάστες από την απέλαση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε «παράνομη» την κατάργηση του προγράμματος Daca, το οποίο είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και αποφάσισε ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο να τερματίσει το 2017. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προστατεύει περισσότερους από 650.000 νέους ανθρώπους που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς νόμιμα έγγραφα όταν ήταν ανήλικοι. Είναι οι επονομαζόμενοι «Ονειροπόλοι» των ΗΠΑ, οι οποίοι χάρη στο πρόγραμμα του Ομπάμα κέρδισαν το δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν ή ακόμη και να οδηγήσουν αυτοκίνητο στις ΗΠΑ. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η διακύβέρνηση Τραμπ δεν προσκόμισε «πειστικά στοιχεία» για τους λόγους που θέλει να καταργήσει το πρόγραμμα Daca.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επί της ουσίας επικύρωσε την απόφαση των κατώτερων δικαστηρίων που είχαν επίσης ακυρώσει την αρχική απόφαση του προέδρου Τραμπ και έδωσαν τη δυνατότητα στους «Ονειροπόλους» να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ωστόσο, η νέα δικαστική απόφαση δεν αποτρέπει τον Λευκό Οίκο από το να προσπαθήσει εκ νέου, με μια πιο λεπτομερή εξήγηση. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε ένα σημείο κλειδί της καμπάνιας του Τραμπ έχει πλέον «καταρριφθεί» νομικά.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ