- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν μπορεί να μείνει έτσι
Πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας και αποκάλυψε τι συνέβη με τη γαλλική φρεγάτα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία
Το πρόβλημα με την επιθετικότητα της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστεί, υποστήριξε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, η οποία έθεσε το θέμα στο ΝΑΤΟ.
Ξεκάθαρη ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν μπορεί να μείνει έτσι, ήταν η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.
Η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, έθεσε στο ΝΑΤΟ το συμβάν με τα τουρκικά πολεμικά πλοία και τη γαλλική φρεγάτα στη Μεσόγειο.
Όπως είπε, η γαλλική φρεγάτα προσπάθησε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβυή (σ.σ. υπάρχει σε ισχύ εμπάργκο του ΟΗΕ). Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρξε μια «εξαιρετικά επιθετική ενέργεια» από πολεμικά πλοία της Τουρκίας που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 ότι η Συμμαχία θα διερευνήσει τις γαλλικές κατηγορίες για την Τουρκία.
Τι συνέβη στη Λιβύη με τη γαλλική φρεγάτα και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας
Η Φλοράνς Παρλί υποστήριξε ότι στις 10 Ιουνίου 2020 τουρκικά πολεμικά πλοία «φώτισαν» τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η «Courbet» βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη, καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς 8 Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ» δήλωσε η Φλοράνς Παρλί. Και πρόσθεσε: «Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ».
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα, κάτι που -όπως είπε- «δεν επιτρέπεται». Αρνήθηκε, επίσης, ότι η Τουρκία προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει.
Στα «χαρακώματα» Γαλλία και Τουρκία με φόντο την εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη
Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έθεσε το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη για την κρίση στη Λιβύη.
Ειδικότερα, η μία κατηγορεί την άλλη ότι στηρίζει αντίπαλη πλευρά στην εμφύλια σύρραξη, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή μια κατάπαυση πυρός και άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ.
Από τη μεριά του, πάντως, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη-μέλη. «Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν το περιστατικό για να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη» δήλωσε σε δημοσιογράφους.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπερτουρισμός άρχισε να «χτυπάει» μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη
Οι Αρχές επισκέπτονται πόρτα-πόρτα τους κατοίκους για να εντοπίσουν τυχόν ασθενείς
Εξαιρετικά αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο νεαρός άνδρας κυκλοφορούσε γυμνός στους δρόμους
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδέχεται το αμερικανικό κείμενο των 15 σημείων
O Τραμπ επιμένει στην οικονομική πίεση και μιλά για «μισο-διαπραγματεύσεις»
Την αποφυλάκιση Οτσαλάν ζητά το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν
«Τεράστια η οικονομική πίεση που βιώνει η Τεχεράνη»
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε κατοικημένη περιοχή
Κοντά στο Νησί της Ελευθερίας
Συνελήφθη ένας άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια
Πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από την εκτίμηση των 30.000 στρατιωτών που είχε κάνει τον Ιούλιο
Μυστήριο γύρω από την κατάσταση της υγείας του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν
Πώς ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο ο Αμερικανός πρόεδρος διαφέρει δραματικά από εκείνον των προκατόχων του
Δημιουργείται νέα ερευνητική μονάδα μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.