Κοσμος

Τζον Μπόλτον: Όλες οι «γκάφες» του προέδρου Τραμπ σε ένα βιβλίο

«Κουλ» μια εισβολή στο Καράκας, στη Ρωσία η Φινλανδία και έχουν οι Βρετανοί πυρηνικά;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την ανικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ στην εξωτερική πολιτική θέλει να αναδείξει με το βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν γνώριζε πως το Ηνωμένο Βασίλειο – η πιο σημαντική σύμμαχος χώρα της Αμερικής στη γηραιά ήπειρο – είναι πυρηνική δύναμη, πίστευε πως θα ήταν «κουλ» μια εισβολή στη Βενεζουέλα και ήταν σίγουρος πως η Φινλανδία είναι μέσα στη Ρωσία. Το βιβλίο του πρώην συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, κυκλοφορεί την ερχόμενη Τρίτη και λέει τόσα πολλά που είναι λογικό το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Το βιβλίο με τίτλο «The Room Where It Happened: A White House Memoir» αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ να διαχειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Τζον Μπόλτον αποχώρησε από την κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τις σελίδες του βιβλίου ξεφύλλισαν πρώτες οι εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post» και δημοσιεύουν σήμερα διαρροές αυτού

Σύμφωνα με την «Washington Post» ο Τραμπ ρώτησε τον επιτελάρχη του Τζον Κέλι αν η Φινλανδία είναι κομμάτι της Ρωσίας. Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ρώτησε την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, αν η χώρα της έχει πυρηνικά. «Ήταν σαφές ότι ο Τραμπ δεν έκανε χιούμορ όταν ρώτησε τη Μέι το 2018», γράφει ο Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θεωρεί τη Βενεζουέλα «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ και φέρεται να έχει πει πως θα ήταν «κουλ» μια εισβολή στη χώρα.

Ο Τζον Μπόλτον αποκαλύπτει επίσης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν,  χειραγωγεί τον Τραμπ και τον φέρνει πάντα στα νερά του.

Ωστόσο, η καταγγελία καταπέλτης του Μπόλτον είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ για να κερδίσει την επανεκλογή του κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης τον Ιούνιο του 2019.

«Ο Τραμπ, τότε, ακατανόητα, έστρεψε τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάνοντας έναν υπαινιγμό στην οικονομική ικανότητα της Κίνας και παρακάλεσε τον Σι να του εξασφαλίσει ότι θα τις κερδίσει», έγραψε ο Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου του που δημοσίευσε η Wall Street Journal. «Τόνισε τη σημασία των αγροτών και τις αυξημένες κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ