- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Πείραμα Κέντλερ»: Παιδιά δίνονταν σε παιδόφιλους για αναδοχή
Για 30 χρόνια, ενώ οι παιδόφιλοι λάμβαναν και τακτικό επίδομα φροντίδας
Ανοίγει ο φάκελος «Kentler Project» – Για δεκαετίες έστελναν άστεγα παιδιά σε παιδόφιλους, ώστε να γίνουν οι ανάδοχοι γονείς τους
Το «Kentler Project» στο Δυτικό Βερολίνο τοποθέτησε στο ίδιο σπίτι άστεγα παιδιά με άνδρες που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, θεωρώντας ότι παιδεραστές θα ήταν ιδανικοί θετοί γονείς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρακτική αυτή συνεχίστηκε για δεκαετίες, συγκεκριμένα για 30 ολόκληρα χρόνια.
Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970 ο καθηγητής ψυχολογίας Χέλμουτ Κέντλερ (Helmut Kentler), ο οποίος κατείχε σημαντική θέση στο κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας του Βερολίνου, ήταν πεπεισμένος πως η σεξουαλική επαφή ανάμεσα ενήλικες και παιδιά ήταν ακίνδυνη. Οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η Γερουσία έκαναν τα στραβά μάτια στις αναδοχές ή ακόμα και τις ενέκριναν, οπότε ο καθηγητής ψυχολογίας πραγματοποίησε το «πείραμά» του.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χιλντεσχάιμ διαπίστωσε ότι οι αρχές στο Βερολίνο δέχτηκαν αυτή την «πρακτική» για σχεδόν 30 χρόνια. Οι ανάδοχοι παιδεραστές μάλιστα λάμβαναν τακτικό επίδομα φροντίδας.
Πριν από αρκετά χρόνια, δύο από τα θύματα αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια και να πουν την ιστορία τους. Έκτοτε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαιμ ξεκίνησαν να μελετούν έναν τεράστιο όγκο αρχείων και προχώρησαν σε συνεντεύξεις. Ανακάλυψαν ένα «δίκτυο διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», το κρατικό Γραφείο Πρόνοιας για τους Νέους και τη Γερουσία του Βερολίνου, όπου η παιδεραστία «έγινε αποδεκτή, υποστηρίχθηκε, υπερασπίστηκε».
Ο ίδιος ο Κέντλερ ήταν σε τακτική επαφή με τα παιδιά και τους θετούς πατέρες τους. Ποτέ δεν διώχθηκε: Όταν τα θύματά του μίλησαν δημόσια, το έγκλημα είχε παραγραφεί βάσει του νομοθετικού πλαισίου. Αυτό μέχρι στιγμής έχει εμποδίσει τα θύματα από να λάβουν αποζημίωση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετοί από τους ανάδοχους πατέρες ήταν ακαδημαϊκοί υψηλού προφίλ. Μιλούν για ένα δίκτυο που περιελάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του Ινστιτούτου Max Planck, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του περιβόητου σχολείου Odenwald στην Έσση της Δυτικής Γερμανίας.
Το σχολείο Odenwald έκλεισε μετά την αποκάλυψη ότι 130 μαθητές και μαθήτριες έπεσαν μαθήτριες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Μια πρώτη έκθεση για το «πείραμα Κέντλερ» δημοσιεύθηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η Γερουσία του Βερολίνου φάνηκε να μην ενδιαφέρεται να ανακαλύψει την αλήθεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, τη Δευτέρα οι αρχές του Βερολίνου δεσμεύθηκαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα»
Θεωρεί ότι η δημοσιότητα θα επηρεάσει την αμεροληψία των ενόρκων
Kρίνοντας ότι δεν ήταν «κατάλληλη στιγμή»
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των ψηφοφόρων επιθυμεί πλήρη επιστροφή
Η υπόθεση αναδεικνύει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα
Η τελευταία αντίδραση της Τεχεράνης περιπλέκει τα πράγματα για την κρίσιμη θαλάσσια οδό
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Σάλος με την προσευχή του υπουργού Άμυνας που θύμισε τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Κουέντιν Ταραντίνο
Για τη σύλληψή της είχε εκδοθεί αμοιβή έως και 1 εκατομμύριο δολάρια
Η στροφή αυτή έρχεται μετά από χρόνια οικονομικών δυσκολιών για την εταιρεία
Λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του για τον ναζισμό
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής παραμένουν αβέβαια
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Ο Όρμπαν παραδέχεται το τέλος εποχής μετά την ιστορική ήττα - Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση σχέσεων
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Απεικονίζονταν κυρίως ανήλικοι κάτω των 12 ετών
Οι όροι της 10ήμερης συμφωνίας, οι αντιδράσεις και το ακανθώδες ζήτημα της Χεζμπολάχ
Ο νέος κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έκκληση των οργανώσεων Αιγίλοπας, ΣΙΤΩ και και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
Η κίνηση των πλοίων θα πραγματοποιείται μέσω διαδρομής που έχει καθοριστεί
O Τραμπ θέλει «πάγωμα» πυρηνικής δραστηριότητας 20 ετών, το Ιράν προτείνει 5 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.