Κοσμος

ΗΠΑ: Ενεργειακός κολοσσός ομολογεί ενοχή για τις φονικές φωτιές

Ο δικαστής διάβασε στην αίθουσα ένα προς ένα τα ονόματα των 84 θυμάτων στην Καλιφόρνια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δικαστική δικαίωση για τα 84 θύματα της φονικής φωτιάς το 2018 στην Καλιφόρνια. Ο ενεργειακός κολοσσός Pacific Gas & Electric ομολόγησε την ενοχή του.

Ο αμερικανικός ιδιωτικός ενεργειακός κολοσσός Pacific Gas & Electric ομολόγησε την ενοχή του στον θάνατο 84 ανθρώπων σε μία από τις πιο φονικές και καταστροφικές φωτιές των τελευταίων δεκαετιών στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το πλέον θανατηφόρο εταιρικό έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες με δικαστική δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο όμιλος Pacific Gas & Electric παραδέχθηκε την εμπλοκή της στην καταστροφική πυρκαγιά Camp Fire το 2018. Η εταιρεία ομολόγησε ότι η φωτιά προκλήθηκε από σοβαρή αστοχία σε καλώδιο υψηλής τάσης. Η φωτιά κατέστρεψε τουλάχιστον 16.000 στρέμματα εδαφών και 49 οικήματα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο δικαστής διάβασε ένα προς ένα τα ονόματα των 84 θυμάτων της φωτιάς. Η εταιρεία θα πληρώσει υπέρογκο πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά κανείς εκ των διευθυντικών της στελεχών δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πλειονότητα των θυμάτων της φωτιά ήταν άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας ή με κινητικά προβλήματα. Πολλοί βρέθηκαν μέσα σε ολοσχερώς καμένα αυτοκίνητα με τα οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις φλόγες. Άλλοι βρέθηκαν νεκροί και απανθρακωμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπιλ Τζόνσον απολογήθηκε στους συγγενείς των θυμάτων λέγοντας: «Άκουσα τον πόνο σας και τις αγωνίες σας. Δεν υπάρχουν λόγια για να μειώσουν το μέγεθος αυτής της καταστροφής».

Ο  εξοπλισμός της PG&E έχει κατηγορηθεί για σειρά πυρκαγιών που κατέστρεψαν την Καλιφόρνια τα προηγούμενα χρόνια. Για να αποφύγει μια νέα καταστροφή προερχόμενη από το δίκτυό της, η εταιρεία πήρε δραστικά μέτρα: Έκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.  Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία είδε την μετοχή της να καταρρέει στο -27%.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ