- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για μια περιορισμένη μεταρρύθμιση της αστυνομίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε σήμερα, 16 Ιουνίου, διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή για μια περιορισμένης έκτασης μεταρρύθμιση της αστυνομίας, επιχειρώντας να απαντήσει στο ιστορικό κίνημα οργής εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, που συγκλονίζει τις ΗΠΑ.
Αυτό το διάταγμα περιλαμβάνει την απαγόρευση των αμφιλεγόμενων «κεφαλοκλειδωμάτων», εκτός κι «αν η ζωή ενός αστυνομικού κινδυνεύει», διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού είχε ιδιωτική συνάντηση με οικογένειες θυμάτων αστυνομικής βίας και ρατσισμού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «ενθάρρυνε» τους χιλιάδες αστυνομικούς να υιοθετήσουν «τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα», όπως ο ίδιος ανέφερε από τους κήπους του Λευκού Οίκου.
Αυτά τα μέτρα, ωστόσο, είναι κατώτερα των όσων αξιώνουν οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, από ασφυξία την οποία του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη.
Με αυτό το διάταγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θέλει να προσφέρει «ένα ασφαλές μέλλον στους Αμερικανούς κάθε φυλής, θρησκείας, χρώματος και πιστεύω. Οι Αμερικανοί θέλουν τον νόμο και την τάξη, απαιτούν τον νόμο και την τάξη», τόνισε ο ίδιος.
Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησής του, της αστυνομίας και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ επανέλαβε τη βούλησή του να αποκαταστήσει «τον νόμο και την τάξη», ένα σύνθημα που επαναλαμβάνει από την αρχή των κινητοποιήσεων. Υπογράμμισε, δε, ότι το να υπερασπίζεται τους «θαρραλέους» αστυνομικούς απονέμοντας την ίδια στιγμή δικαιοσύνη στις οικογένειες, δεν είναι κάτι το ασύμβατο.
«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν την αλήθεια: χωρίς την αστυνομία, υπάρχει το χάος, χωρίς το δίκαιο, υπάρχει η αναρχία και χωρίς την ασφάλεια, η καταστροφή», τόνισε.
Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος συμπλήρωσε ότι αντιτίθεται «σθεναρά» στις «ακραίες» προσπάθειες να διαλυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες, όπως εκείνη που ανακοινώθηκε στη Μινεάπολη.
Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις θα δίνονται στις αστυνομικές μονάδες που αποδεικνύουν, μέσω ανεξάρτητων οργανισμών, ότι σέβονται «τα υψηλότερα πρότυπα» στην «εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση βίας και τις τεχνικές απεμπλοκής», διευκρίνισε.
Επιπλέον, προβλέπονται κονδύλια για τη «στήριξη των αστυνομικών» όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με άστεγους ή με ψυχικά ασθενείς και ανθρώπους με προβλήματα εθισμού. Χρηματοδότηση θα υπάρξει και προς τους κοινωνικούς λειτουργούς «που μπορούν να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να διαχειριστούν αυτές τις περίπλοκες» καταστάσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για τα επιπλέον μέτρα. Όμως, ένας συμβιβασμός μεταξύ Ρεπουμπλικανών- Δημοκρατικών μοιάζει ακόμη μακρινός. Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των διαδηλωτών, οι Δημοκρατικοί ζητούν να περιληφθεί η απλή και ξεκάθαρη απαγόρευση του «κεφαλοκλειδώματος» σε ένα νομοσχέδιο.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.