Κοσμος

Έξαλλος ο Τζον Κλιζ με το BBC: Είστε δειλοί και άτολμοι

Για το επεισόδιο του Fawlty Towers με τους γερμανούς τουρίστες που… κόπηκε τώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζον Κλιζ
Τζον Κλιζ © EPA/JAVIER ZORRILLA

Πυρά του Τζον Κλιζ κατά του BBC για την αφαίρεση επεισοδίου του «Fawlty Towers» από πλατφόρμα streaming για λόγους πολιτικής ορθότητας.

Ο Τζον Κλιζ ασκεί δριμεία κριτική στο BBC και στα διευθυντικά στελέχη του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού μετά την απόφασή τους να αφαιρέσουν από τη δική τους πλατφόρμα streaming UKTV το επεισόδιο της θρυλικής κωμικής σειράς «Fawlty Towers» με τους Γερμανούς τουρίστες, το βήμα της χήνας και τη γνωστή ατάκα: «Don’t Mention The War» (σ.σ. Μην αναφέρεις τον πόλεμο, εννοώντας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Ο Βρετανός κωμικός και πρώην μέλος των Monty Python αποκάλεσε τα στελέχη του BBC «δειλά και άτολμα» άτομα. Το επίμαχο επεισόδιο είχε βγει στον τηλεοπτικό αέρα το 1975 και μπήκε στο μικροσκόπιο της «πολιτικής ορθότητας» τώρα με αφορμή το κίνημα «Black Lives Matter», τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και τις γενικευμένες επαναξιολογήσεις ρατσιστικών περιεχομένων, όπως για παράδειγμα η ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».

Στο Twitter ο Τζον Κλιζ έγραψε: «Το BBC διοικείται σήμερα από ένα μείγμα ανθρώπων του μάρκετινγκ και μικροπρεπών γραφειοκρατών. Ήλπιζα ότι θα υπήρχε κάποιος εκεί μέσα που θα κατανοούσε ότι υπάρχουν δύο τρόποι να σατιρίζει κανείς την ανθρώπινη συμπεριφορά».

Εκπρόσωπος του UKTV αρνήθηκε να διευκρινίσει γιατί αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο επεισόδιο, ή εάν πρόκειται για μόνιμη αλλαγή. «Δεν σχολιάζουμε αλλαγές σε συγκεκριμένους τίτλους. Επαναξιολογούμε τακτικά το πρόγραμμά μας, κάνουμε αλλαγές, προσθέτουμε προειδοποιήσεις και διαμορφώνουμε τις ώρες προβολής όταν απαιτείται προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα κανάλια μας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο η εταιρεία διέκοψε το streaming του επίμαχου επεισοδίου.

Fawlty Towers - Don't mention the war.mpg


Την αφαίρεση του επεισοδίου κατήγγειλε ένας ακόμη Python ο Τέρι Γκίλιαμ σχολιάζοντας ειρωνικά σε ανάρτησή του στο Facebook: «Χαίρομαι που βλέπω ότι ένα προφανώς σεξιστικό και ρατσιστικό επεισόδιο του Fawlty Towers έχει αφαιρεθεί από το streaming του UKTV. Οι γενναίοι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση θεώρησαν ότι οι τρέχουσες ευαισθησίες της κοινωνίας είναι τέτοιες που το σύγχρονο κοινό δεν μπορεί να ανεχτεί αυτού του είδους το χιούμορ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στερήσει το γέλιο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι σαφές ότι αποτυγχάνει».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ