Κοσμος

Άγριος ξυλοδαρμός αυτόχθονα κατά τη σύλληψή του στον Καναδά

Κατακραυγή για τη βίαιη συμπεριφορά της Αστυνομίας – Τριντό: «Σοκαριστικό»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας, αυτήν τη φορά στον Καναδά. Θύμα ο αρχηγός κοινότητας αυτοχθόνων από την Αλμπέρτα.

Βίντεο που καταγράφει τη βίαιη σύλληψη του αρχηγού κοινότητας αυτοχθόνων του Καναδά έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχει φέρει στο επίκεντρο τη συζήτηση για τη συστημική χρήση βίας και φαινομένων ρατσισμού από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας.

Στο βίντεο φαίνεται αξιωματικός της Βασιλικής Έφιππης Αστυνομίας του Καναδά (RCMP) να ρίχνει στο έδαφος και να γρονθοκοπεί κατ’ επανάληψη τον Άλαν Άνταμ, επικεφαλής της κοινότητας αυτοχθόνων «Athabasca Chipewyan First Nation». Η βίαιη σύλληψη του αυτόχθονα σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου στο Φορτ ΜακΜάρεϊ της πολιτείας Αλμπέρτας.

Μια βίαιη προσαγωγή που θυμίζει τον φρικτό θάνατο του Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τέσσερις αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Το περιστατικό με τον αυτόχθονα έχει προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων στον Καναδά με αίτημα τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας αξιωματικός προσέγγισε το όχημα του Άνταμ και της συζύγου του, σε χώρο στάθμευσης καζίνου, με αφορμή μια πινακίδα κυκλοφορίας που είχε λήξει. Ο διάλογος μεταξύ αστυνομικού και Άνταμ ήταν θερμός, με τον αυτόχθονα αρχηγό κοινότητας να ακούγεται να λέει πως «κουράστηκα να με παρενοχλεί η καναδική αστυνομία». Ενώ οι δυο τους εξακολουθούσαν να μιλούν σε υψηλούς τόνους, κάποια στιγμή ο αστυνομικός αποπειράθηκε να συλλάβει τη σύζυγό τού Άνταμ, γυρίζοντας το χέρι της πίσω από την πλάτη της με την ίδια να φωνάζει από τον πόνο.  Τότε, ο Άνταμ αντέδρασε, ζητώντας να αφήσει τη σύζυγό του ήσυχη. Κλήθηκαν ενισχύσεις και κατά τη σύλληψη, ένας δεύτερος αστυνομικός έτρεξε με ορμή κατά πάνω του, ρίχνοντάς τον στην άσφαλτο και γρονθοκοπώντας τον αναίτια και επανειλημμένως ενώ του φωνάζει να μην αντιστέκεται.



Η επικεφαλής της RCMP Μπρέντα Λάκι δήλωσε αρχικά ότι «δεν είναι βέβαιη αν υπάρχει πρόβλημα συστηματικού ρατσισμού από την καναδική αστυνομία». Ωστόσο, αργότερα με νέα γραπτή ανακοίνωσή της διοικήτρια ανέφερε: «Ο συστηματικός ρατσισμός είναι μέρος κάθε θεσμού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του RCMP». «Στην ιστορία του έθνους μας και σήμερα, δεν έχουμε αντιμετωπίσει πάντα τους αυτόχθονες δίκαια και χωρίς φυλετικές διακρίσεις», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο το τοπικό τμήμα της έφιππης αστυνομίας του Καναδά χαρακτήρισε «λελογισμένες» τις ενέργειες του αστυνομικού.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε το βίντεο «σοκαριστικό», εκφράζοντας σοβαρά ερωτήματα για το τι συνέβη: «Όλοι είδαμε το σοκαριστικό βίντεο με τη σύλληψη του αρχηγού Άνταμ και πρέπει να διαλευκάνουμε τι έγινε. Έχω σοβαρά ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη» τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός Άνταμ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης: «Επειδή είμαστε μειονότητα, επειδή κανείς δεν μας υπερασπίζεται, κάθε φορά που τα άτομα της φυλής μας κάνουν κάτι λάθος αντιμετωπίζονται από την καναδική αστυνομία με υπερβολική χρήση βίας». 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ