- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ - Δεν επιδιώκουν ούτε απαιτούν μόνιμες βάσεις.
Οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να μειώνουν» τη στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), «τους προσεχείς μήνες», ανέφεραν η αμερικανική και η ιρακινή κυβέρνηση σε κοινή ανακοίνωσή τους που εγγράφεται στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου» που διεξάγουν.
«Οι δύο χώρες καταγράφουν το γεγονός ότι, υπό το φως των σημαντικών προόδων που έχουν σημειωθεί προς την εξάλειψη της απειλής του ΙΚ, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μειώνουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται ούτε συγκεκριμένοι αριθμοί ούτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Ουάσινγκτον πρόκειται επίσης «να συζητήσει με την ιρακινή κυβέρνηση το καθεστώς των δυνάμεων που θα απομείνουν», προστίθεται.
«Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι δεν επιδιώκουν ούτε απαιτούν μόνιμες βάσεις ή μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ», πάντα κατά την κοινή ανακοίνωση.
«Η ιρακινή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προστατεύει το στρατιωτικό προσωπικό του διεθνούς συνασπισμού» εναντίον του ΙΚ «καθώς και τις ιρακινές εγκαταστάσεις όπου φιλοξενείται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο διάλογος των ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι έχει σκοπό να αλλάξει ο τόνος στις επαφές των δύο κρατών, έπειτα από μήνες έντασης που σημαδεύτηκαν από τουλάχιστον τριάντα επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, που η Ουάσινγκτον αποδίδει σε φιλοϊρανικές δυνάμεις.
Το αντιαμερικανικό αίσθημα στο Ιράκ γνώρισε έξαρση μετά τον θάνατο τον Ιανουάριο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ηγέτη ιρακινής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, την οποία διέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Οι κατά πλειοψηφία σιίτες βουλευτές του Ιράκ απαίτησαν αμέσως μετά να φύγουν από τη χώρα οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις με απόφασή τους.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση ρολογιών, αλλά και στην κατανόηση απλών υπολογισμών και ποσοστών
Οι πρώτες ακυρώσεις ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα
Φέρεται να είχε λάβει έγκριση για να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ
Νέες απειλές από το Ιράν για χτυπήματα σε αραβικά κράτη
Αν και κατέλαβε έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η υπόθεση πήρε διαστάσεις
Το χρονικό της υπόθεσης
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Λόγω της κατακερματισμένης ηγεσίας της Τεχεράνης
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.