Κοσμος

Ιταλίδα ασθενής γέμιζε ελιές κατά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου

Το χειρουργείο στην Ανκόνα θύμιζε… κουζίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελιές
Ελιές © Photo by Daniel Agudelo on Unsplash

Ασθενής στην Ιταλια γέμιζε ελιές ενώ οι νευροχειρουργοί αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλό της. Όλα πήγαν καλά.

Σε ασθενείς που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο έχει ζητηθεί να παίζουν βιολί ή ακόμα και κιθάρα κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Ωστόσο, είναι η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που ζητήθηκε από μια ασθενή να γεμίζει ελιές την ώρα της λεπτής χειρουργικής επέμβασης. Αυτό ακριβώς έκανε μια 60χρονη Ιταλίδα ενώ οι νευροχειρουργοί στο νοσοκομείο «Ριουνίτι» της Ανκόνας αφαιρούσαν όγκο από τον αριστερό κροταφικό λοβό της ασθενούς.  

 Σύμφωνα με δημοσίευμα στο BBC ο νευροχειρουργός και επικεφαλής της επέμβασης δήλωσε ότι όλα «εξελίχθηκαν μια χαρά». Η επέμβαση διήρκησε δυόμισι ώρες και η ασθενής κατά την πρώτη ώρα της επέμβασης είχε γεμίσει 90 ελιές.   

Η εν λόγω χειρουργική μέθοδος επιλέγεται σε κάποιες νευρολογικές περιπτώσεις, όπως για όγκους που επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για την όραση, την κίνηση ή την ομιλία. Προκειμένου ο χειρουργός να καταφέρει την ελάχιστη δυνατή ζημιά στους υγιείς ιστούς, ο ασθενείς υποβάλλεται σε κάποια δοκιμασία ερωτήσεων ή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.  Ο αριστερός κροταφικός λοβός ελέγχει την ομιλία, τη μνήμη και την κίνηση της αριστερής πλευράς του σώματος και ως εκ τούτου  ο νευροχειρουργός Ρομπέρτο Τρινιάνι εξήγησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa πως η μέθοδος αυτή «μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τον ασθενή ενόσω δουλεύουμε στις λειτουργίες του εγκεφάλου του και να ρυθμίζουμε τις κινήσεις μας».  

Ο δρ. Τρινιάνι έχει πραγματοποιήσει περίπου 60 εγχειρήσεις με αυτή τη μέθοδο τα τελευταία χρόνια. Σε έναν άλλο ασθενή είχε ζητηθεί να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Το γέμισμα της ελιάς, το οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά,  είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία. 

Όπως σημειώνει το BBC πριν από μερικούς μήνες μια άλλη ασθενής που υπεβλήθη σε επέμβαση στον εγκέφαλο σε νοσοκομείο του Λονδίνου, έπαιζε βιολί καθ' όλη τη διάρκεια της εγχείρησης για την αφαίρεσή του.   Η ασθενής έπαιζε βιολί προκειμένου οι χειρουργοί να εντοπίσουν την ακριβή ζώνη της επέμβασης και να διατηρήσουν την ικανότητά της να κινεί το αριστερό της χέρι και να μην χρειασθεί να εγκαταλείψει το 40χρόνο πάθος της για τη μουσική. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ