Κοσμος

Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν πλοίο με όπλα προς τη Λιβύη

Αρνήθηκαν τον έλεγχο των ελληνικών Αρχών όταν πέρασαν από την Κρήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ploio_cirkin.jpg

Θρίλερ με τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν πλοίο σημαίας Τανζανίας, που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ένα εν πλω θρίλερ νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τρία τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν φορτηγό πλοίο, σημαίας Τανζανίας, που φέρεται να μεταφέρει όπλα στη Λιβύη.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες που συντονίζουν την επιχείρηση IRINI έχουν την πληροφορία ότι το φορτηγό πλοίο Cirkin, που συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες μεταφέρει στρατιωτικό υλικό (όπλα, πυρομαχικά και άλλα είδη) στη Λιβύη. Μάλιστα, στα social media κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι φρεγάτες είναι ενισχυμένες με πυραύλους επιφάνειας-αέρος βρίσκεται ανοικτά της Λιβύης, προκειμένου να συνδράμει στην -αποτυχημένη μέχρι στιγμής- επιχείρηση του στρατού της κυβέρνησης της Τρίπολης να ελέγξει την Σύρτη, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η διοίκηση ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» που έχει αποστολή τη τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έκρινε ότι το πλοίο μπορεί να μεταφέρει παράνομο οπλισμό. Έτσι δόθηκε διαταγή για απονήωση ελικοπτέρου από τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που μετέχει στην επιχείρηση να ελέγξει το πλοίο, αλλά μέσω ασυρμάτου η μία τουρκική φρεγάτα το κάλεσε να απομακρυνθεί, καθώς -όπως είπε- το Cirkin τελεί υπό την προστασία της Τουρκίας

Έπειτα από νεώτερες πληροφορίες του Ιταλού επιχειρησιακού διοικητή της επιχείρησης Irini η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σπέτσαι» παρακολουθεί διακριτικά την πορεία του φορτηγού πλοίου Cirkin που προσεγγίζει προς τις ακτές της Λιβύης συνοδεύομενο από τρία τουρκικά πολεμικά πλοία.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας κάλεσαν τους πρωταγωνιστές του πολέμου στη Λιβύη να παύσουν άμεσα όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σε κοινό ανακοινωθέν οι υπογράφοντες «προτρέπουν όλα τα λιβυκά και διεθνή μέρη να θέσουν άμεσα και αποτελεσματικά ένα τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις».

«Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να οδηγήσουν όλα τα μέρη να συμφωνήσουν γρήγορα (...) σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προβλέπει ιδίως την απόσυρση από όλες τις περιοχές της Λιβύης όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων, στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ