Κοσμος

Ερντογάν: Γεωτρήσεις μαζί με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο

Κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ ©EPA/ERDEM SAHIN

Μήνυμα Ερντογάν για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Θα προχωρήσουμε μαζί με τη Λιβύη.

Για γεωτρήσεις μαζί με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της στην Τρίπολη, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέφερε ακόμη ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για πετρέλαιο και σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν από τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού.

Το 2019 η Τουρκία υπέγραψε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης δύο μνημόνια συνεργασίας: Το ένα αφορά στην ασφάλεια (σ.σ. έδωσε «πάτημα» στην Άγκυρα να στείλει Τούρκους στρατιώτες στο λιβυκό έδαφος) και το δεύτερο αφορά στις θαλάσσιες ζώνες (σ.σ. «εξαφανίζει» από τον χάρτη Κρήτη, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελόριζο μεταξύ άλλων, καθώς στηρίζεται στην αυθαίρετη αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα).

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ