Κοσμος

H Κίνα προκαλεί τον Τραμπ: «Μην κρύβεστε, κύριε πρόεδρε»

Το Πεκίνο συγκρίνει την εξέγερση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Πεκίνο χλευάζει την Ουάσινγκτον για τις ταραχές λόγω του θανάτου του Τζορτζ Φλόντ. Τις συγκρίνει με τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ που οι ΗΠΑ στηρίζουν.

Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης σπεύδουν να συγκρίνουν και να συμψηφίσουν την εξέγερση και τις διαδηλώσεις για έκτη συνεχόμενη ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες  μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη την περασμένη Δευτέρα με το κύμα διαδηλώσεων υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο Χονγκ Κονγκ.  Το Πεκίνο μάλιστα κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «υποκρισία».

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ με την αστυνομία να καταφεύγει συνέχεια σε χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού αλλά και χρήση πλαστικών σφαιρών κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα. Λεηλασίες και εμπρησμοί σημειώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

«Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, είχε κάποια στιγμή χαρακτηρίσει τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ‘ένα όμορφο θέαμα, στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή’. Τώρα οι Αμερικανοί πολιτικοί μπορούν να απολαύσουν αυτό το ωραίο θέαμα από τα παράθυρά τους», σχολίασε ο αρχισυντάκτης της κινεζικής «Global Times»,  Hu Xijin, το Σάββατο. Ο ίδιος την Κυριακή έγραψε ειρωνικά «ολοφάνερα πίσω από τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κρύβονται οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ. Πρέπει να έχουν διεισδύσει στις αμερικανικές πολιτείες».  

Οι Κινέζοι προκαλούν μάλιστα τον πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας: «Μην κρύβεστε, κύριε πρόεδρε». Ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρθηκε για ένα χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και αστυνομική πηγή, τη στιγμή που οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το βράδυ στην Ουάσινγκτον.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές πάρει θέση υπέρ των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ κατηγορώντας τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας για υπερβολική χρήση βίας για την καταστολή των διαμαρτυριών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunyin ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter τα τελευταία λόγια του 46χρονου μαύρου Αμερικανού που βρήκε φρικτό θάνατο από λευκούς αστυνομικούς.



Το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» έγινε το σύνθημα της εξέγερσης στις ΗΠΑ με τους διαδηλωτές να ζητούν απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ