Κοσμος

Ερντογάν: Προσευχή στην Αγία Σοφία για την Ημέρα της Άλωσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας άλλαξε και το όνομα ενός εκ των Πριγκιπονήσων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Στις Βρυξέλλες απόψε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/ERDEM SAHIN

Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν. Με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι θα διαβαστεί προσευχή στην Αγία Σοφία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα διαβαστεί τελικά προσευχή στην Αγία Σοφία αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν διευκρίνισε αν η μουσουλμανική προσευχή θα διαβαστεί εντός του ιερού χώρου της Αγίας Σοφίας ή στον προαύλιο χώρο.

Νωρίτερα, ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε ανακοινώσει ότι η προσευχή της Παρασκευής δεν θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, ο κ. Ερντογάν, παρουσίασε επισήμως τη νήσο Πλάτη (ή Πλατειά), μίας εκ των Πριγκιπονήσων ως «Νήσο Δημοκρατίας και Ελευθερίας», γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο την 60ή επέτειο πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Η Yassıada (τουρκική ονομασία), η οποία φιλοξενεί μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της δημοκρατίας, ξαναγεννιέται ως το νησί της δημοκρατίας και των ελευθεριών», ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu.

Βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. H Πλάτη έγινε διαβόητη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960 για τη φυλάκιση και δίκη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές.  Ο Μεντερές φυλακίστηκε στο νησί και στη συνέχεια απαγχονίστηκε μαζί με δύο υπουργούς στην Καλόλιμνο της Νικομήδειας (İmralı), ένα άλλο νησί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, το 1961.

Το Yassıada μετονομάστηκε σε Νήσο Δημοκρατίας και Ελευθερίας, το 2013, με στόχο να γίνουν τα αποκαλυπτήρια στην επίσημη επέτειο του 2020. Το νησί των 18,3 εκταρίων έκτοτε έχει μετατραπεί και διαθέτει ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 125 δωματίων, αίθουσα συνεδριάσεων, μουσείο, εκθεσιακούς χώρους, καφετέριες και εστιατόρια.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ