Κοσμος

Κορωνοϊός: «Το εμβόλιο δεν είναι μόνο για τους πλούσιους»

Αιχμές κατά Τραμπ από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός και εμβόλιο
Κορωνοϊός και εμβόλιο/© Pixabay

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 ότι οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να διανεμηθεί δίκαια χωρίς να ληφθεί υπόψη ο πλούτος.

Παράλληλα, ζήτησε μια ηγεσία αντιμετώπισης κρίσεων στη χώρα με βάση ικανότητες και όχι αναρτήσεις στο Twitter.

«Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις τώρα -όχι απλά να δείχνεις ότι κάνεις κάτι, όχι απλά να φαίνεται ότι κάνεις κάτι», δήλωσε με νόημα ο Κουόμο χωρίς να κατονομάσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά επιτίθεται στους επικριτές του μέσω Twitter. «Πρέπει να είσαι έξυπνος. Δεν πρόκειται να το ξεπεράσεις αυτό μέσα από tweets» πρόσθεσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, που ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Δεν υπήρχε κάποια άμεση αντίδραση από τον Τραμπ.

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Πόσο κοντά βρίσκονται οι ΗΠΑ

Οι δηλώσεις αυτές του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης έγιναν μια ημέρα μετά την είδηση ότι ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc, παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα σε μια μικρή ομάδα υγιών εθελοντών.

«Το εμβόλιο πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους ανθρώπους», τόνισε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Και εξήγησε: «Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου μόνο οι πλούσιοι, μόνο οι προνομιούχοι, μπορούν να πάρουν το εμβόλιο επειδή μια εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα και δεν μπορεί να παράγει αρκετά για όλους».

Αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης, ο κυβερνήτης είπε ότι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα επιτρέψει συναθροίσεις έως και 10 ατόμων για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο που εορτάζεται η Ημέρα Μνήμης για τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους, υπηρετώντας την Αμερική.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της Πολιτείας Όλμπανι, θα γίνει την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 η 7η από τις 10 περιφέρειες που θα αρχίσει να ανοίγει ξανά αφού εξασφάλισε επαρκές προσωπικό για να εντοπίζει επαφές μολυσμένων ατόμων.

Η Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει υπό αυστηρό lockdown.

Σε όλη την Πολιτεία, ο τριήμερος κυλιόμενος μέσος όρος για τις νέες νοσηλείες λόγω του κορωνοϊού, μειώθηκε σε 335 τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 από 373 την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε ο κυβερνήτης. Την ίδια στιγμή ο ημερήσιος αριθμός θανάτων μειώθηκε κατά 1 στους 105.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ