Κοσμος

Κορωνοϊός: Γιατί η Σουηδία άφησε αβοήθητους τους ηλικιωμένους;

Πολλά τα παράπονα για το τι συμβαίνει στους οίκους ευγηρίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυξάνουν οι καταγγελίες στη Σουηδία για πρωτόκολλα που δείχνουν μια θεσμική «εγκατάλειψη» των ηλικιωμένων στον κορωνοϊό.

Μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους στη Σουηδία από επιπλοκές που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας. Φροντιστές σε οίκους ευγηρίας της σκανδιναβικής χώρας πιστεύουν ότι υπάρχει  μια θεσμική απροθυμία εισαγωγής ηλικιωμένων νοσούντων με την Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας.

Δημοσίευμα στο BBC για την κατάσταση των οίκων ευγηρίας στη Σουηδία αναφέρεται στην περίπτωση της Lili Sedghi. Ο πατέρας της, Reza, πέθανε από κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας στα βόρεια της Στοκχόλμης. Νοσηλεύτρια είπε στην Lili ότι χορηγήθηκε ένεση μορφίνης στον πατέρα της λίγες ώρες πριν πεθάνει. Κανείς όμως δεν φρόντισε να του παράσχει οξυγόνο, κανείς από το προσωπικό δεν κάλεσε το ασθενοφόρο. «Δεν ήταν κανείς εκεί, πέθανε μόνος του», λέει η  Lili Sedghi. «Κι αυτό είναι άδικο», προσθέτει.

Τα θύματα του νέου κορωνοϊού στη Σουηδία είναι περισσότερα από 3.000.  Οι περισσότεροι ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την αρχή της κρίσης πως προτεραιότητά της θα είναι οι πιο ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες. «Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, παρά τις καλές μας προθέσεις», παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν. Η Σουηδία των 10 εκατομμυρίων είναι από τις χώρες της Ευρώπης που επέλεξαν την πιο χαλαρή προσέγγιση στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού και δεν προχώρησε σε αυστηρό lockdown. Ωστόσο, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας της Σουηδίας απαγορεύτηκαν στις 31 Μαρτίου.

Σήμερα συγγενείς, φροντιστές και μέλη των συνδικάτων καταγγέλλουν ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός καθυστέρησε πολύ. Υπήρχαν νοσηλευτές και φροντιστές με συμπτώματα της νόσου Covid-19 που πήγαιναν κανονικά στις δουλειές θέτοντας ευάλωτες ομάδες σε κίνδυνο. Η νέα, όμως,  καταγγελία είναι ακόμα χειρότερη.

Ηλικιωμένοι © Photo by Micheile Henderson on Unsplash


Φροντιστές σε οίκους ευγηρίας της Σουηδίας κατηγορούν τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές για χάραξη πρωτοκόλλων που τους αποθάρρυναν να στέλνουν τους συμπτωματικούς ηλικιωμένους ένοικους των οίκων ευγηρίας στα νοσοκομεία. Κάνουν λόγο για οδηγίες, οι οποίες δεν τους επέτρεπαν τη χορήγηση οξυγόνου στους ηλικιωμένους ασθενείς χωρίς έγκριση γιατρού. «Μας είπαν να μην τους στέλνουμε στα νοσοκομεία ακόμα κι αν ήταν 65 ετών και είχαν ακόμα χρόνια ζωής μπροστά τους», δηλώνει η νοσηλεύτρια Latifa Löfvenberg, η οποία εργάστηκε σε διάφορους οίκους ευγηρίας γύρω από την περιοχή Gävle, στα βόρεια της Στοκχόλμης από την αρχή της πανδημίας.  

«Κάποιοι ηλικιωμένοι είχαν ακόμα χρόνια μπροστά τους, αλλά δεν τους στέρησαν αυτήν την επιλογή. Δεν τους έστελναν στα νοσοκομεία και επί της ουσίας τους άφηναν να πεθάνουν από ασφυξία. Πέθαναν μην μπορώντας να ανασάνουν. Είναι πολύ δύσκολο να στέκεσαι μπροστά σε έναν άνθρωπο και να τον βλέπεις να πεθαίνει από έλλειψη οξυγόνου», συμπληρώνει η Latifa Löfvenberg, η οποία εργάζεται τώρα σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών που φροντίζει είναι μια επιπλέον ένδειξη της πολιτικής της Σουηδίας. Η εν λόγω σκανδιναβική χώρα γύρισε την πλάτη τους στους ηλικιωμένους. «Δεν έχουμε καθόλου ηλικιωμένους ασθενείς», λέει και συμπληρώνει «όλοι οι ασθενείς είναι γεννηθέντες των δεκαετιών του ’70, του ’80 και του ‘90». Τέλος τραυματιοφορέας που μίλησε στο BBC σε καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι από την αρχή της κρίσης ποτέ δεν του ζητήθηκε ούτε μία φορά να σπεύσει με το ασθενοφόρο του να παραλάβει και να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε έναν ηλικιωμένο της Στοκχόλμης. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ