Κοσμος

Μιλάνο: Δάκρυα χαράς μέσα στο ξενοδοχείο της καραντίνας

«Ο θάνατος με κοιτούσε κατάματα και σήμερα είναι σαν να ξαναγεννήθηκα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν μέσα από ένα ξενοδοχείο του Μιλάνου, κέντρο απομόνωσης για φορείς του κορωνοϊού.

Δέκα εβδομάδες καραντίνας έζησε πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ιταλία γιατί πρώτη «χτυπήθηκε» από την πανδημία. Δέκα εβδομάδες μετά η Ιταλία βγαίνει με προσεκτικά βήματα και σχέδιο από την καραντίνα. Επαναλειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα εστιατόρια και οι εκκλησίες.

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονταν, κάποια ξενοδοχεία της γειτονικής Ιταλίας άνοιγαν τα δωμάτιά τους σε φορείς του ιού που ήταν αναγκαία να παραμείνουν σε απομόνωση για να αποφευχθεί η διασπορά του φονικού ιού. Στην κάμερα του BBC μιλούν άνθρωποι που έζησαν τη φρίκη ότι έφεραν συμπτώματα της νόσου αλλά και όσοι τους βοηθούσαν και φρόντιζαν καθημερινά.

«Ήταν μια φρικτή εμπειρία. Ο θάνατος με κοιτούσε κατάματα και τώρα είναι σαν να ξαναγεννήθηκα».

«Για μένα ήταν κάτι το δραματικό, γιατί βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή χωρίς τα μέσα για να πολεμήσουμε».

«Είναι μια τραυματική εμπειρία που μόνο άμα τη ζήσεις μπορείς να την καταλάβεις».

Στο ερώτημα αν θα ανακάμψει το Μιλάνο μια Ιταλίδα γιατρός απαντά: «Είμαστε εργατικός λαός. Τα καταφέραμε μετά τον Πόλεμο και πιστεύω ότι το Μιλάνο θα τα καταφέρει ξανά».

Η ανθρωπογεωγραφία του ξενοδοχείου είναι χαρακτηριστική της διάδοσης και εξάπλωσης του ιού στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας. «Στην πρώτη φάση δεχόμασταν κατά κύριο λόγο άτομα από νοσοκομεία. Τώρα είμαστε σε  μια άλλη φάση, σε αυτή των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Ελέγχουμε καθημερινά μη τυχόν παρουσιάσουν αυτοί οι άνθρωποι κάποιο σύμπτωμα».

«Έχει πολλές φορές ειπωθεί η Λομβαρδία χτυπήθηκε από ένα τσουνάμι κορωνοϊού. Αυτό είναι λάθος, γιατί το τσουνάμι έρχεται, σαρώνει, καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του και υποχωρεί. Νομίζω ότι ο πιο σωστός χαρακτηρισμός για τον κορωνοϊό στη Λομβαρδία είναι αυτός της χιονοστιβάδας. Μικρές χιονόμπαλες που σιγά σιγά γίνονται μεγαλύτερες και φτάνουν στο σημείο να αφανίζουν τα πάντα και μέσα στον όγκο του χιονιού είναι αδύνατο να βρεις τα θύματα», λέει ένας άλλος γιατρός του ξενοδοχείου. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ