Κοσμος

Εμφύλιος στη Συρία: 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν να φάνε

«Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την πείνα, τη φτώχεια (…) ή την ασθένεια» ανέφερε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη Συρία 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν να φάνε - Μαίνεται ο πόλεμος
Στη Συρία 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν να φάνε - Μαίνεται ο πόλεμος/ © EPA/YOUSSEF BADAWI

Στη Συρία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, σύμφωνα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Περίπου 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία δεν έχουν να φάνε, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Οι άνθρωποι αυτοί στην εμπόλεμη Συρία βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ένα επίπεδο ρεκόρ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης.

«Εννέα χρόνια πολέμου, τα τρόφιμα πωλούνται σε τιμές ρεκόρ και τώρα ο κορωνοϊός ώθησε τις οικογένειες στη Συρία εκτός των ορίων τους» υπογραμμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ στον λογαριασμό της στο Twitter. Και προσθέτει: «Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα υπολογίζει ότι 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας»

Μόλις πριν από 6 μήνες, 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι βίωναν την επισιτιστική ανασφάλεια στη Συρία, υπενθυμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας. Τέλη Απριλίου, το Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι οι τιμές των διατροφικών προϊόντων στη Συρία διπλασιάστηκαν σε έναν χρόνο.

Εμφύλιος στη Συρία: Το 83% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας

Στη διαλυμένη -έπειτα από 9 χρόνια πολέμου- χώρα, περίπου το 83% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Και τους τελευταίους μήνες, η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, συνοδεία της ιστορικής πτώσης της ισοτιμίας της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου.

Τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού κατάφεραν ένα ακόμη πλήγμα, παραλύοντας τη χώρα. Στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναγνώρισε το εύρος της κρίσης, εκτιμώντας ότι «οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την πείνα, τη φτώχεια (…) ή την ασθένεια».

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση άρχισε να αναθεωρεί τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, επιτρέποντας την επαναλειτουργία ορισμένων εμπορικών καταστημάτων και αγορών, καθώς και των δημόσιων συγκοινωνιών.

Πόσα κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στη Συρία

Στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, 48 κρούσματα Covid - 19 έχουν καταγραφεί επισήμως και 3 θάνατοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα εδάφη στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων, έχουν καταγραφεί επισήμως 6 κρούσματα και 1 θάνατος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ