Κοσμος

Κορωνοϊός: Πώς κράτησαν οι Σουηδοί τα μπαρ τους ανοικτά;

Μπορούν οι κανόνες τους να βοηθήσουν άλλες χώρες μετά το lockdown

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδία, Κορωνοϊός
Η Σουηδία δεν μπήκε σε lockdown © EPA/ANDERS WIKLUND

Το BBC κάνει μια βόλτα στη Στοκχόλμη και βλέπει πώς οι Σουηδοί εν μέσω κορωνοϊού κράτησαν τα μπαρ τους ανοικτά.

Η Σουηδία ποτέ δεν μπήκε σε lockdown, δεν προχώρησε σε περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κορωνοϊού. Οι κανόνες της σουηδικής κυβέρνησης απέτρεψαν τους Σουηδούς να βγαίνουν έξω, να επισκέπτονται μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα με την προϋπόθεση της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας.

Η σκανδιναβική χώρα έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 26.322 κρούσματα κορωνοϊού και 3.225 θανάτους. Πολλές χώρες της Ευρώπης ακόμη και οι ίδιοι οι Σουηδοί επέκριναν αυτήν την προσέγγιση. Πώς είναι λοιπόν να είσαι θαμώνας σε μπαρ στην εποχή του κορωνοϊού με την κοινωνική αποστασιοποίηση; Η Τζοάνα δουλεύει σε ένα από τα κλαμπ της Στοκχόλμης και λέει στο BBC: «Συνήθως αυτήν την περίοδο ανοίγουμε τον υπαίθριο μας χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.500 άτομα. Φέτος θα γίνουν όλα κάπως διαφορετικά. Οι αρχές ξεκαθάρισαν ότι οι παραγγελίες από το μπαρ θα σταματήσουν. Καταργήσαμε τα τραπέζια, χωρίσαμε τον χώρο βάσει των αποστάσεων ασφαλείας και όλοι κάθονται κάτω σε κουβέρτες. Η κάθε κουβέρτα αντιστοιχεί σε τρία άτομα. Ο χορός απαγορεύτηκε και στον χώρο μπορούν να βρίσκονται για φαγητό μέχρι 30 άτομα το πολύ». Επιθεωρητές του δήμου της Στοκχόλμης ελέγχουν τα μπαρ για την τήρηση των κανόνων. Κάποια μπαρ έκλεισαν προσωρινά γιατί παραβίασαν τους κανόνες.



«Διατρέχω σίγουρα περισσότερο κίνδυνο ως εργαζόμενος σε παμπ γιατί συναναστρέφομαι με κόσμο 12 με 13 ώρες την ημέρα. Αλλά πρέπει να μείνουμε ζωντανοί τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», λέει ο 26χρονος Γιοακίμ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ