Κοσμος

Αμερικανικές εκλογές: Ο γαμπρός του Τραμπ δεν αποκλείει μεταθεσή τους

Η δήλωση του Τζάρεντ Κούσνερ που άναψε φωτιές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ
Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ/ © EPA/Anna Moneymaker

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ, δεν είναι βέβαιος αν θα γίνουν τελικά την προγραμματισμένη ημερομηνία οι αμερικανικές εκλογές.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, προκάλεσε αμφιβολίες την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 με μια αμφίσημη δήλωση σχετικά με την πιθανή αναβολή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, προτού ανασκευάσει τα λεγόμενά του λίγο αργότερα.

Μόνο το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει τις εκλογές σε άλλη ημερομηνία, βάσει των όσων προβλέπονται στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ ενέτειναν τις εικασίες γύρω από ένα ιδιαίτερα «ευαίσθητο» θέμα για τους Αμερικανούς. Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό Time αν μπορεί να δεσμευτεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, ο Κούσνερ, που πιστεύεται ότι ασκεί μεγάλη επιρροή στον Τραμπ, απάντησε αόριστα: «Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να αποφανθώ για το ένα ή το άλλο, όμως σε αυτό το στάδιο, αυτό προβλέπεται».

Λίγο αργότερα, αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, έδωσε στη δημοσιότητα μια λακωνική ανακοίνωση: «Δεν γνωρίζω να υπήρξε καμία συζήτηση (σ.σ. στον Λευκό Οίκο) με στόχο την προσπάθεια να μετατεθεί η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών».

Στα τέλη Απριλίου ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Τραμπ θα επιχειρούσε «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» να αναβάλει τις εκλογές. «Δεν σκέφθηκα ποτέ να αλλάξω την ημερομηνία» τού απάντησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Γιατί να το κάνω;» διερωτήθηκε.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ