Κοσμος

Δίκτυο C40: Δήμαρχοι ανά τον κόσμο για δίκαιη ανάκαμψη

Ανάμεσά τους και ο Κώστας Μπακογιάννης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δήμαρχοι για το δίκτυο C40 και την ανάκαμψη
Δήμαρχοι για το δίκτυο C40 και την ανάκαμψη ©Unsplash

Δήμαρχοι των σημαντικότερων πόλεων του κόσμου που συμμετέχουν στο δίκτυο C40 ανακοίνωσαν τις δεσμεύσεις τους για οικονομική ανάκαμψη με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο

Οι δήμαρχοι του δικτύου C40 έκαναν πριν λίγες ημέρες κοινή έκκληση για ανάκαμψη απο την κρίση της πανδημίας με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο. Ήταν δημαρχοι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Λισαβόνα, ανάμεσά τους και η Αθήνα.

«Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πόλεις του κόσμου. Δεν είναι απλώς μια παγκόσμια κρίση της υγείας, αλλά μια κοινωνική και οικονομική κρίση, με συνέπειές που θα γίνουν αισθητές τα επόμενα χρόνια. Ως δήμαρχοι, δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τους κατοίκους των πόλεών μας και να προστατεύουμε την υγεία τους, βάσει της καθοδήγησης ειδικών συμβουλών», γράφει μμεταξύ άλλων η κοινή ανακοίνωσή τους.

«Ως μέλη των C40 Cities, μοιραζόμαστε όσα έχουμε μάθει τους τελευταίους μήνες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει για την αντιμετώπιση των κρίσεων στη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον. Είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε από το COVID-19 δεν ήταν δίκαιη. Οι πιο ευάλωτοι και οι πιο μειονεκτούντες πλήττονται περισσότερο τόσο από την υγεία όσο και από την οικονομία.

»Είναι επίσης σαφές ότι ο κόσμος δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένος για αυτήν την κρίση, παρά τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το SARS, το MERS, τον Έμπολα και άλλες πρόσφατες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και το κλίμα. Αυτό είναι, εν μέρει, συνέπεια της υπονόμευσης των διεθνών μηχανισμών και θεσμών που δημιουργήθηκαν για να φέρουν ειρήνη και ευημερία σε όλους. Είναι, εν μέρει, συνέπεια της παραβίασης της γνώσης που βασίζεται στην επιστήμη.

»Εμείς, ως ηγέτες μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο, είμαστε σαφείς ότι η φιλοδοξία μας δεν πρέπει να είναι η επιστροφή στο «φυσιολογικό». Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια καλύτερη, πιο βιώσιμη, πιο ανθεκτική και πιο δίκαιη κοινωνία. Επομένως, η κοινή μας στρατηγική για την υποστήριξη της ανάκαμψης των πόλεων και των κατοίκων τους από το COVID-19 θα διέπεται από αυτές τις αρχές:

  • Η ανάκαμψη δεν πρέπει να είναι μια επιστροφή στην συνηθισμένη επιχείρηση. 
  • Η ανάκαμψη, πάνω απ 'όλα, πρέπει να καθοδηγείται από την τήρηση της δημόσιας υγείας και της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων ζουν στις πόλεις μας.
  • Οι άριστες δημόσιες υπηρεσίες, οι δημόσιες επενδύσεις και η αυξημένη ανθεκτικότητα στην κοινότητα θα αποτελέσουν την πιο αποτελεσματική βάση για την ανάκαμψη.
  • Η ανάκαμψη πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα δικαιοσύνης που έχουν αποκαλυφθεί από τον αντίκτυπο της κρίσης. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που τώρα αναγνωρίζονται ως απαραίτητοι και πρέπει να αποζημιώνονται ανάλογα.
  • Η ανάκαμψη πρέπει να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των πόλεων και των κοινοτήτων μας. Επομένως, πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την προστασία από μελλοντικές απειλές - συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης - και για την υποστήριξη εκείνων που πλήττονται από κινδύνους για το κλίμα και την υγεία.
  • Η δράση για το κλίμα μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και στην ενίσχυση της κοινωνικής ισότητας, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της δημιουργίας νέων βιομηχανιών και νέων θέσεων εργασίας. Αυτά θα οδηγήσουν σε ευρύτερα οφέλη για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες μας.
  • Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη από το COVID-19 θα είναι υγιής, δίκαιη και βιώσιμη.
  • Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις συλλογικές μας φωνές και τις ατομικές μας ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τόσο τις πόλεις όσο και τις επενδύσεις που απαιτούνται στις πόλεις.
  • Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις συλλογικές μας φωνές και τις ατομικές μας ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι τα διεθνή και περιφερειακά ιδρύματα επενδύουν απευθείας σε πόλεις για να υποστηρίξουν μια υγιή, δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ