Κοσμος

Συντηρητισμός ή πρόοδος

Ο Χρήστος Λουτράδης παρατηρεί στο Λονδίνο μια αλλαγή νοοτροπίας

Χρήστος Λουτράδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα από τα παράδοξα της μετεκλογικής Βρετανίας είναι όχι μόνο η Κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε δυο φαινομενικά, και ίσως και πρακτικά, ιδεολογικά αντίθετες παρατάξεις, αλλά και ότι ο David Cameron, Συντηρητικός και Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ενδέχεται, αν δεν έχει ήδη, να μετατραπεί σε ατόφια φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική δύναμη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στους δημοσιογράφους κατέστησε σαφές ότι το τρίπτυχο δικαιοσύνη, ανάπτυξη και ευθύνη θα αποτελέσει την πυξίδα δράσης της νέας κυβέρνησης.

Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενδεικτικά. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επανεξετάζει την πολιτική ασφάλειας της προηγούμενης κυβέρνησης που έδινε την δυνατότητα στην παρακουλούθηση λογαρισμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς προηγούμενη δικαστική άδεια. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατάργηση των ταυτοτήτων, νόμος που έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοσθεί. Πολιτικές που είχαν προταθεί από την Κυβέρνηση των Εργατικών και καταργούνται από έναν Συντηρητικό Πρωθυπουργό στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες θα μπορούν πλέον να ψηφίζουν για την ηγεσία των τοπικών τους αστυνομικών τμημάτων.

Περίεργες εποχές, που η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά φαίνεται να καταργείται και στη θέση της να μπαίνει το δίπολο συντηρητισμός ή πρόοδος. Μόνο που και σε σε αυτό το δίπολο οι σχέσεις και οι δομές είναι περίεργες.

Φαίνεται ότι αν έφερε κάποια αλλαγή η κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή είναι η αλλαγή νοοτροπίας σε πολιτικούς σχηματισμούς χρόνων .