Κοσμος

Λονδίνο: «Κάθε ημέρα ακούω για έναν ακόμη θάνατο από κορωνοϊό»

Η ζωή στο Νιούχαμ, μία από τις πιο πληγείσες και φτωχές συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οδοιπορικό του Guardian στο Νιούχαμ του ανατολικού Λονδίνου, την περιοχή με τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού σε Αγγλία και Ουαλία.

Ο Καμρούλ Ισλάμ δεν τολμά να επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του. Τις τελευταίες εβδομάδες τρεις καλοί του φίλοι αρρώστησαν με τη νόσο Covid-19 λίγο αφότου είχαν πάει για ψώνια στο εν λόγω κατάστημα. Η μητέρα ενός φίλους του κόλλησε τον ιό, αρρώστησε βαριά και κατέληξε.

Ο 40χρονος πρώην οδηγός ταξί λέει στον βρετανικό Guardian ότι δεν περνά μέρα χωρίς να ακούσει για κάποιον θάνατο που να σχετίζεται με τον κορωνοϊό ή για κάποιον γνωστό του που νόησε. Ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά στην περιοχή που ζει ο Ισλάμ ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιο βαρύς από οποιαδήποτε άλλη συνοικία της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα ποσοστά θνησιμότητας στο ανατολικό Λονδίνο είναι από τα υψηλότερα σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία.

Στο Νιούχαμ που ζει ο Ισλάμ το ποσοστό των θανάτων από κορωνοϊό είναι 144,3 νεκροί ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθεί η συνοικία Μπρεντ στο βόρειο Λονδίνο με 141,5 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους και το Χάκνεϊ – επίσης στο ανατολικό Λονδίνο - με 127,4 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό που υποπτευόταν και φοβόταν από την αρχή ο Ισλάμ: οι πολίτες των φτωχότερων και πιο υποβαθμισμένων περιοχών πεθαίνουν περισσότερο από τη νόσο Covid-19 σε σχέση με τις πιο εύπορες περιοχές.

Ανατολικό Λονδίνο, κορωνοϊός © EPA/NEIL HALL

Στη γειτονιά, στον δρόμο που βρίσκεται το σπίτι του Ισλάμ, 22 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό. «Κάθε μέρα διαβάζω μηνύματα για κάποιον νεκρό από την κοινότητά μας. Άλλοι είναι νέοι, άλλοι είναι ηλικιωμένοι», λέει ο Ισλάμ. Η σύζυγός του, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, είπε: «Ακούς συνέχεια για ανθρώπους που πεθαίνουν ολομόναχοι. Αυτό μας επηρεάζει όλους ψυχολογικά».

Η πανδημία χτύπησε το Νιούχαμ σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στην εν λόγω περιοχή του ανατολικού Λονδίνου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους μήνες μετά τον κορωνοϊό είναι μια υπενθύμιση ότι όλες εκείνες οι υποσχέσεις για περισσότερες, καλύτερες θέσεις εργασίας, για αναβάθμιση της στέγης και ποιότητας της ζωής τους δεν ευοδώθηκαν. Κάποιοι θύλακες εντός του Νιούχαμ αναγεννήθηκαν, χτίστηκαν εμπορικά κέντρα, οι τιμές των ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη, αλλά αυτή η κληρονομιά των Ολυμπιακών δεν έγινε αισθητή από τους πολλούς.

Το πολυπολιτισμικό Ιστ Χαμ του Λονδίνου © EPA/ANDY RAIN


Οι στερήσεις, οι ελλείψεις και η υποβάθμιση καθιστά αυτήν την πολυπολιτισμική γειτονιά του ανατολικού Λονδίνου ευάλωτη στον νέο κορωνοϊό. Περισσότερα από τα μισά και πλέον παιδιά του Νιούχαμ ζουν σε συνθήκες φτώχειας, το ποσοστό των μη μόνιμων κατοικιών είναι από τα υψηλότερα στην Αγγλία. Μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημοτικής αρχής της περιοχής διαπίστωσε ότι έως και 36.000 άνθρωποι του Νιούχαμ δεν έχουν πρόσβαση στο νόμιμο κατώτατο εισόδημα.

Το Νιούχαμ, το οποίο αποτελείται από τις πόλεις Ιστ Χαμ και Γουέστ Χαμ, είναι
είναι μία από τις πυκνότερες σε εθνικά μειονοτικούς πληθυσμούς περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου το 78% των κατοίκων του ανήκουν σε εθνικούς μειονοτικούς πληθυσμούς, το οποίο παρουσιάζεται από τους ειδικούς ως παράγοντας ρίσκου για τον κορωνοϊό.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ