Κοσμος

Βίλνιους: Όλη η πόλη ένα υπαίθριο καφέ λόγω κορωνοϊού

Πώς η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λιθουανίας στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς το Βίλνιους της Λιθουανίας στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης την εποχή του κορωνοϊού.

Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, σκοπεύει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο καφέ παραχωρώντας όσο δημόσιο χώρο είναι δυνατό στους πληγέντες από την κρίση του κορωνοϊού επαγγελματίες της εστίασης, των μπαρ και των καφέ για να μπορούν να βγάλουν τραπεζάκια έξω αλλά και να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας.

Το κράτος της Βαλτικής, αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, έχει 1.344 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 44 θανάτους από τη νόσο Covid-19. Έχει επίσης περάσει στη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας αίροντας κάποια περιοριστικά μέτρα. Έχει επιτρέψει  το άνοιγμα σχεδόν όλων των καταστημάτων – κομμωτήρια και άλλα – ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα λειτουργούν μόνο με τραπεζάκια έξω και τηρώντας τον κανόνα των κοινωνικών αποστάσεων.

Στα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης τη φορά, η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα τραπέζια των καφέ – εστιατορίων πρέπει να έχουν το ένα από το άλλο απόσταση δύο μέτρων. Αυτός ο κανόνας δημιουργεί πρόβλημα στους επαγγελματίες της εστίασης που έχουν τις επιχειρήσεις εντός της παλιάς πόλης του Βίλνιους, της μεσαιωνικής πόλεις με τα στενά δρομάκια, κόμβο των καφέ-μπαρ της πόλης που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στην παλιά πόλη είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων από τραπέζι σε τραπέζι. Για αυτό ο δήμος προτείνει να γίνει όλη η πόλη ένα υπαίθριο-καφέ. «Σε πλατείες, σε οικοδομικά τετράγωνα και σε δρόμους θα επιτραπεί να στηθούν τραπέζια, χωρίς χρέωση, για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εν μέσω καραντίνας», λέει ο δήμαρχος Remigijus Šimašius. «Η δημόσια ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να βοηθούν τους επαγγελματίες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για να κρατηθεί ζωντανό το Βίλνιους», προσθέτει.

Δεκαοκτώ από τους δημόσιους χώρους της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πλατείας του Καθεδρικού, άνοιξαν για τα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης καθώς η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει. Η κίνηση του Δήμου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επιχειρηματίες της εστίασης και ήδη 160 ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων έχουν κάνει αιτήσεις για να μπουν στο πρόγραμμα.

«Ήρθε πάνω στην ώρα», λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστιατορίων της Λιθουανίας Evalda Šiškauskienė προσθέτοντας πως το μέτρο θα βοηθήσει και τους ξενοδόχους να φιλοξενήσουν περισσότερους επισκέπτες προκειμένου να επανέλθει η ζωή στους δρόμους της πόλης χωρίς να παραβιάζονται τα μέτρα ασφαλείας.

Οι αρχές του Βίλνιους έχουν επίσης προσφέρει voucher στους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας προκειμένου να τα χρησιμοποιούν στα εστιατόρια και καφέ της πόλης. Μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες τους, αλλά και για να κινηθεί περαιτέρω η αγορά της εστίασης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ