Κοσμος

Κιμ Γιο Γιονγκ: Μια γυναίκα «τιμονιέρης» στη Βόρεια Κορέα;

Ποια είναι η έμπιστη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν; Το προφίλ της πιθανής διαδόχου από το TIME

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιμ Γιο Γιονγκ
Κιμ Γιο Γιονγκ, η διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ουν; © EPA/JORGE SILVA

Όσο δεν εμφανίζεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόσο συνεχίζονται οι φήμες για την υγεία του ηγέτη της Βορείου Κορέας. Ποια είναι η αδελφή του και πιθανή διάδοχος;

Από την προηγούμενη εβδομάδα οργιάζουν οι φήμες και οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Νεκρός ή ζωντανός; Υπεβλήθη σε δύσκολη επέμβαση καρδιάς, χτυπήθηκε από πύραυλο ή φοβάται τον νέο κορωνοϊό; Στο πιο απομονωμένο κράτος στον πλανήτη με το πλέον απολυταρχικό καθεστώς, όπου ο νεποτισμός είναι θέσφατο, η διαρροή αξιόπιστων πληροφοριών είναι κάτι το ουτοπικό. Αυτή η ίδια μυστικοπάθεια καθιστά τη Βόρεια Κορέα μια πρόκληση για κάθε Δυτικό.

Από το 2011 ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο αδιαμφισβήτητος ανώτατος ηγέτης της Βορείου Κορέας. Γιος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και εγγονός του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Η εξαφάνισή του από το δημόσιο βίο της χώρας του πυροδότησε τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Η Νότια Κορέα υποβαθμίζει τις φήμες και εμμένει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαίρει άκρας υγείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διά στόματος του προέδρου τους Ντόναλντ Τραμπ είναι αινιγματικές. Από τη μια διαψεύδουν τις πληροφορίες και από την άλλη ο πρόεδρος των ΗΠΑ εύχεται να είναι καλά στην υγεία του ο επικεφαλής του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Μαζί με τη φημολογία για την υγεία ήρθε και η φημολογία για τη διαδοχή. Και ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι μια γυναίκα, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η έγγαμη αδελφή του ηγέτη και πιο έμπιστο άτομο στο στενό κύκλο της οικογενείας. Ωστόσο, πολλοί είναι οι αναλυτές που ευλόγως αναρωτιούνται αν μια γυναίκα θα μπορούσε να ηγηθεί της Βορείου Κορέας.

Ποια είναι η Κιμ Γιο Γιονγκ;

Είναι ένα από τα πολλά παιδιά του εκλιπόντος Κιμ Γιονγκ Ιλ. Είναι η αγαπημένη από όλα τα αδέλφια του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Από όσο γνωρίζουμε είναι το πιο ικανό και με τα περισσότερα προσόντα μέλος της βορειοκορεατικής ηγεσίας – και δεν μπορεί να υποτιμηθεί», λέει στο περιοδικό TIME ο Χάρι Τζ. Καζιάνις, διευθυντικό στέλεχος στο think tank Κορεατικών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

vietnam-.jpg
Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Βορείου Κορέας στο Βιετνάμ © EPA/KEVIN LIM


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πιονγκγιάνγκ αλλά πιστεύεται ότι πήγε σχολείο τουλάχιστον για τα τέσσερα χρόνια του δημοτικού στην Ελβετία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα North Korea Leadership Watch. Είναι παντρεμένη με τον Τσόε Σονγκ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο γιος του Τσόε Ριόνγκ Χάε «ενός εκ των πιο ισχυρών αξιωματούχων στην ιεραρχία της ηγεσίας της Βορείου Κορέας», αναφέρει ο προαναφερθείς ιστότοπος.

Κανείς δεν γνώριζε την Κιμ Γιο Γιονγκ μέχρι που διέρρευσε μια φωτογραφία από την κηδεία του πατέρα της το 2011. Βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και της προσοχής της διεθνούς κοινότητας όταν παρέστη στην τελετή έναρξη των Χειμερινών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας το 2018. Εθεάθη επίσης δίπλα στον αδελφό της στη σύνοδο κορυφής Βορείου Κορέας-ΗΠΑ στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο του 2019.

Η επίσημη ιδιότητα της Κιμ Γιο Γιονγκ είναι αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος στο Τμήμα Προπαγάνδας και Αναταραχών. Το τμήμα, το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη λογοκρισία στη Βόρεια Κορέα. Τον Απρίλιο, διορίστηκε εκ νέου ως εναλλακτικό μέλος του ισχυρού οργάνου λήψης αποφάσεων, του Politboro της Κεντρικής Επιτροπής. Στο παρελθόν είχε απομακρυνθεί από την επιτροπή, πιθανώς ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της συνόδου κορυφής του Βιετνάμ, σύμφωνα με το NK News που εδρεύει στη Σεούλ. 

Μπορεί μια γυναίκα να ηγηθεί της Βορείου Κορέας

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολλά τα εμπόδια για να αναλάβει η Κιμ Γιο Γιονγκ τα ηνία της χώρας της. Η Βόρεια Κορέα είναι μια καθαρά πατριαρχική κοινωνία. Από ιδρύσεως του κράτους το 1948 η χώρα διοικείται από άνδρες. Τρεις άνδρες: τον Κιμ ιλ Σονγκ, τον γιο του Κιμ  Γιονγκ Ιλ και τον εγγονό Κιμ Γιονγκ Ουν.

kim-yong-.jpg
Κιμ Γιο Γιονγκ, η διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ουν; © EPA/YONHAP

«Είναι σίγουρα πιθανό ότι θα αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις για τη νομιμότητα και την εξουσία της εάν ανέλαβε, ακόμη και με το όνομα της οικογένειας Κιμ», λέει o Μιντάρο Όμπα, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που ειδικεύτηκε στη μελέτη της Βόρειας και Νότιας Κορέας.  

Ο Σκοτ Α. Σνάιντερ ανώτερος συνεργάτης για μελέτες της Κορέας και διευθυντής του προγράμματος πολιτικής ΗΠΑ-Κορέας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, λέει στο TIME ότι, δεδομένου ότι η αναγνωρισμένη γραμμή διαδοχής στη δυναστεία Κιμ είναι πατέρας-γιος, η Κιμ μπορεί να υπηρετήσει « ως ένα είδος αντιβασιλέα και de facto ηγέτη απουσία "ενεργού" διαδόχου».  Αλλά, η δυναστεία της οικογένειας Κιμ είναι «πιο ευάλωτη από ποτέ».  

Κανείς δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για την οικογένεια του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι έχει γιο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία. Ένας άλλος πιθανός διάδοχος είναι ο Κιμ Πιονγκ Ιλ, ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν και έζησε τουλάχιστον 40 χρόνια μακριά από την Πιονγκγιάνγκ λόγω της διπλωματικής του ιδιότητας, ο θείος φέρεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον λαό του, κυρίως γιατί μοιάζει εμφανισιακά με τον Κιμ Ιλ Σουνγκ.

kim.jpg
Η δυναστεία των Κιμ © EPA/KCNA

Ο Ντάνιελ Πίνκστον, ειδικός για τα θέματα της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Troy της Σεούλ υποστηρίζει ότι το φύλο της Κιμ Γιο Γιονγκ, θα την εμπόδιζε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο.  Ο πεθερός της, Τσο Ράιονγκ Χε, είναι ο πιο πιθανός διάδοχος. «Είναι μεγαλύτερος, άνδρας και έχει στρατιωτικά κριτήρια», λέει.  Όμως, η Βόρεια Κορέα κυβερνάται από την ίδια οικογένεια από την ίδρυσή της, και οι πολίτες της Βόρειας Κορέας εκτιμούν την οικογένεια σαν να είναι θεϊκές φιγούρες. Το καθεστώς Κιμ είναι μια κληρονομική δυναστεία που ισχυρίζεται τη θεϊκή γραμμή του (που ονομάζεται «γραμμή αίματος Paektu», αφού το εξαφανισμένο ηφαίστειο, θεωρείται η γενέτειρα του λαού της Κορέας) κάτι που της δίνει το δικαίωμα να κυβερνά. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εκτός της οικογένειας Κιμ θα παλέψει με τη νομιμότητα. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ