Παρίσι - Μαδρίτη: Σχέδιο για σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων
Το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας: η επανεκκίνηση της οικονομίας και ο έλεγχος της επιδημίας
Γάλλοι και Ισπανοί θα μάθουν σήμερα πώς θα γίνει η άρση των περιοριστικών, λόγω κορωνοϊού, μέτρων.
Η Γαλλία και η Ισπανία, δύο χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτές με τους περισσότερους θανάτους λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, παρουσιάζουν σήμερα, Τρίτη, τα σχέδιά τους για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, την ώρα που ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα με τον πιο βαρύ απολογισμό κρουσμάτων αλλά και θανάτων της Covid-19, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν διαχειρίστηκε καλά αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξεκίνησε από εκεί.
Στην Ευρώπη, οι Γάλλοι θα μάθουν σήμερα, διά στόματος του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, τους όρους της άρσης των περιοριστικών μέτρων: χρήση μάσκας, αμφιλεγόμενη επαναλειτουργία των σχολείων, μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή. Τα ερωτήματα είναι πολλά ενώ αυξάνεται η δυσπιστία απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, με το 65% των Γάλλων να εκτιμούν ότι δεν στέκεται «στο ύψος» των περιστάσεων, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση.
Όπως σχεδόν παντού, το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας: η επανεκκίνηση της οικονομίας και ο έλεγχος της επιδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή σε μια κανονική ζωή αποκλείεται την 11η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν από τις 17 Μαρτίου στη Γαλλία.
Στην Ισπανία, όπου το lockdown παρατάθηκε έως τις 9 Μαΐου, το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης σήμερα. Από την Κυριακή, σε αυτή τη χώρα όπου οι κάτοικοι είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους επί έξι εβδομάδες, τα παιδιά μπορούν επιτέλους να παίξουν στον δρόμο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται ορισμένοι περιορισμοί.
Στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που κατέβαλε το πιο βαρύ τίμημα στην πανδημία, οι όροι της άρσης του lockdown που προβλέπεται στις 4 Μαΐου έχουν ήδη διευκρινιστεί: οι συγκεντρώσεις θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται όπως και οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τον Σεπτέμβριο. Οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας έλαβαν άδεια να επαναλειτουργήσουν.
Η άρση των μέτρων περιορισμού προκαλεί ωστόσο έντονες και καμιά φορά απροσδόκητες συζητήσεις γύρω από την άδεια εξόδου που δίνεται για να δει κάποιος τους «δικούς του»: Τι σημαίνει ένας «δικός μου άνθρωπος» ή μια «σταθερή συναισθηματική σχέση»; Το να πάει να δει κανείς τον εξάδελφό του δεύτερου βαθμού ή τη φίλη του, συνεπάγεται ότι αναλαμβάνει τον κίνδυνο να του επιβληθούν κυρώσεις;
«Ο 'δικός μου άνθρωπος' είναι μια διατύπωση λίγο ευρεία και γενική (...), αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πάει στους φίλους του ή να γιορτάσει», προσπάθησε να εξηγήσει χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι η στιγμή να τα παρατήσουμε».
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει μια σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία πολλών καταστημάτων, αλλά με τα συνθήματα για «κοινωνική απόσταση» να παραμένουν αυστηρά: η Νορβηγία, η Δανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Γερμανία.
Στην τελευταία, ωστόσο, ο ρυθμός αναπαραγωγής της COVID-19, τον οποίο παρακολουθούν πολύ προσεκτικά οι αρχές, έφθασε εκ νέου το όριο του 1,0 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, στο οποίο έχει ανατεθεί η επιτήρηση της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Μια πιθανή ένδειξη επιδείνωσης την ώρα που η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική άρση των μέτρων περιορισμού.
Ο ανθρώπινος απολογισμός παραμένει πολύ βαρύς στη Γηραιά Ήπειρο: 26.977 θάνατοι στην Ιταλία, 23.822 στην Ισπανία, 23.293 στη Γαλλία, 21.092 στη Βρετανία.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον ιό και επέστρεψε χθες στα καθήκοντά του, κάλεσε τους συμπολίτες του να δείξουν υπομονή. «Αρχίζουμε τώρα να αντιστρέφουμε την τάση», δήλωσε μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά «είναι επίσης μια στιγμή μέγιστου κινδύνου».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για σύγκρουση», δήλωσε η πολιτική προστασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.