Κοσμος

Τα δύο τραύματα του σχολείου Marjory Stoneman Douglas High

Το σχολείο Marjory Stoneman Douglas στην Φλόριντα, μετά την τραγωδία του 2018 όπου ένοπλος μαθητής σκόρπισε το θάνατο, κλείνει ξανά λόγω του κορωνοϊού.

Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To σχολείο Marjory Stoneman Douglas στην Φλόριντα είναι κλειστό λόγω κορωνοϊού, με τα τραύματα του 2018 όπου ένοπλος μαθητής σκόρπισε το θάνατο να μην έχουν επουλωθεί.

Το ημερολόγιο έδειχνε Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2018. Το Marjory Stoneman Douglas High School στο Parkland της Φλόριντα, το σχολείο στο ήσυχο προάστιο του Μαϊάμι, ετοιμαζόταν να γιορτάσει την «ημέρα των ερωτευμένων» και τον Άγιο Βαλεντίνο. Τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθήσει και θα στιγματίσει για πάντα τις ζωές των μαθητών και των καθηγητών.

Marjory Stoneman Douglas High School © EPA / CRISTOBAL HERRERA


Στις 14:19 φτάνει με Uber ο πρώην μαθητής του Marjory Stoneman Douglas, Νίκολας Κρουζ, 19 ετών. Λίγους μήνες πριν, ο Νίκολας Κρουζ μένει ορφανός όταν η θετή του μητέρα, Λίντα Κρουζ,  πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών. Ο θετός του πατέρας, Ρότζερ Κρουζ, είχε φύγει από τη ζωή αρκετά χρόνια πριν. Για ένα διάστημα τριών μηνών έμενε σε συγγενείς και φίλους, ενώ είχε βρει και μία πρόχειρη δουλειά σε ένα εμπορικό κατάστημα. Μέσα σε τρία χρόνια, στα γυμνασιακά του χρόνια, ο Νίκολας Κρουζ είχε αλλάξει έξι διαφορετικά σχολεία λόγω κακής συμπεριφοράς και απειλές κατά συμμαθητών του, ενώ το 2014 μεταφέρθηκε σε ένα σχολείο για παιδιά με συναισθηματικές και μαθησιακές δυσκολίες. Επέστρεψε στο Marjory Stoneman Douglas το 2016, συνεχίζοντας τις απειλές προς τους συμμαθητές του, χωρίς όμως το σχολικό σύστημα – με το ισχύον νομικό πλαίσιο - να μπορεί να αποβάλλει δια παντός.

Ο Νίκολας Κρουζ είχε μαζί του μία τσάντα για όπλα και ένα σακίδιο πλάτης. Στις 14:21 εισέρχεται στο Building 12, ένα τριώροφο κτίριο με 30 τάξεις και γύρω στους 900 μαθητές και 30 καθηγητές. Με ένα ημιαυτόματο AR-15 όπλο στα χέρια του, πρώτα ενεργοποιεί τον  συναγερμό για φωτιά και στη συνέχεια αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Για τα επόμενα έξι λεπτά, από τις 14:21 μέχρι τις 14:27, ο χρόνος σταμάτησε στο Marjory Stoneman Douglas.  Ο ίδιος, λίγα λεπτά αργότερα, γίνεται ένα με τους πανικόβλητους μαθητές και διαφεύγει. Συλλαμβάνεται μία ώρα αργότερα, 3.2 χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο, χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Την ημέρα εκείνη, γράφτηκε στην ιστορία το πιο αιματηρό γεγονός με πυροβολισμούς σε σχολείο στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμα και το αντίστοιχο τραγικό περιστατικό στο Columbine High School το 1999. Δεκαεπτά άνθρωποι, δεκατέσσερις μαθητές και τρεις καθηγητές και προσωπικό του σχολείου έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι δεκαεπτά τραυματίστηκαν σοβαρά από τις σφαίρες του Νίκολας Κρουζ.

Οι δολοφονίες στο Parkland «άναψαν» για άλλη μία φορά τις συζητήσεις περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, μέχρι να ξεχαστούν και πάλι, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο δράστης είχε αγοράσει νόμιμα το αυτόματο όπλο, παρά τα προβλήματα συμπεριφοράς και τις απειλές κατά των συμμαθητών του (ακόμα και μέσα από videos στο YouTube που δήλωνε τις προθέσεις του). Κανείς δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία.

Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο στις 28 Φεβρουαρίου, με ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ οι βδομάδες που ακολούθησαν -  με τη βοήθεια ειδικών - ήταν ένα διάστημα επούλωσης των τραυμάτων όλων όσων βίωσαν αυτό το τραγικό γεγονός. Η τελετή αποφοίτησης στις 3 Ιουνίου ήταν σιωπηλή, ενώ διπλώματα δόθηκαν και στις οικογένειες τεσσάρων μαθητών που θα αποφοιτούσαν εκείνη τη χρονιά αλλά έχασαν τη ζωή τους.

Δύο χρόνια αργότερα, το Marjory Stoneman Douglas προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των μαθητών που χάθηκαν και να επουλώσει τις πληγές του. Μόνο που αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.  Οι μαθητές του Marjory Stoneman Douglas κάνουν μαθήματα από το σπίτι μέσω e-learning, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα δημόσια σχολεία στις ΗΠΑ αυτό το διάστημα.

Φέτος, κάτω από διαφορετικές αλλά εξίσου πρωτόγνωρες συνθήκες, δεν θα υπάρχει τελετή αποφοίτησης και ο ετήσιος σχολικός χορός. Πολλοί ήταν συμμαθητές με τα δεκατέσσερα παιδιά που χάθηκαν, έζησαν τον τρόμο μπροστά από τα μάτια τους και περίμεναν τη φετινή αποφοίτηση και μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς που θα ακολουθούσαν.  Όπως και τότε, το 2018, η σχολική επετηρίδα θα κυκλοφορήσει κανονικά φέτος, με μία ομάδα μαθητών να δουλεύει δια αποστάσεως στην επιμέλειά της. 1,250 κόπιες θα μοιραστούν στους μαθητές του Marjory Stoneman Douglas High.