Κοσμος

Άντερς Τέγκνελ: Ο «αρχιτέκτονας» του πειράματος «χαλαρή» Σουηδία

Συνεντεύξεις σε BBC και Nature – Εμμένει αποκαλώντας «γελοίο» το κλείσιμο των συνόρων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνεντεύξεις στο BBC και στο Natute έδωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ, μιλώντας για το πείραμα της χώρας του με τον κορωνοϊό.

Ο Άντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής της ομάδας των επιδημιολόγων που χειρίζεται την κρίση με τον κορωνοϊό στη Σουηδία, υπεραμύνεται της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας του να μην προχωρήσει σε lockdown και να μην επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα υπογραμμίζοντας ότι «η πιο χαλαρή στάση έφερε αποτελέσματα γιατί το σύστημα υγείας μας ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει στην κρίση».

Μιλώντας στο BBC ο επονομαζόμενος «αρχιτέκτονας» του κορωνοϊού στη Σουηδία εξήγησε ότι το 50% των θανάτων στη χώρα του σημειώθηκαν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικές μονάδες και ως εκ τούτου «δεν είναι πολύ σαφές σε εμάς αν το lockdown θα άλλαζε σε κάτι την κατάληξη αυτών των ασθενών».

Γεμάτα και τα καφέ & μπαρ στη Στοκχόλμη © EPA/ANDERS WIKLUND


Η επιλογή της «ατομικής ευθύνης» στη Σουηδία απέναντι στην πανδημία έχει αμφισβητηθεί από πολλούς, ακόμα και από επιστήμονες εντός της σκανδιναβικής χώρας. Μέχρι στιγμής η Σουηδία μετρά 2.021 θανάτους από τον κορωνοϊό και 16.755 κρούσματα. Ο Άντερς Τέγκνελ πρόσθεσε μιλώντας στο BBC: «Η απόφαση να μην επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα έγινε με το σκεπτικό ότι ποσοστό ανοσίας στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη ήταν έως και 20%. Λοιπόν εμείς ελπίζουμε ότι αυτό θα κάνει τη ζωή μας με τον κορωνοϊό πιο εύκολη μακροπρόθεσμα».

Συνέντευξη στο «Nature»

Πριν από το BBC ο Σουηδός επιδημιολόγος είχε δώσει συνέντευξη στο περιοδικό «Nature», όπου και χαρακτήρισε «γελοίο το κλείσιμο των συνόρων». «Κοιτάξαμε στην αρχή μερικές ευρωπαϊκές χώρες να δούμε αν είχαν δημοσιεύσει κάποια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, αλλά δεν βρήκαμε σχεδόν τίποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άγνωστη η έννοια social distancing © EPA/ANDERS WIKLUND

«Το κλείσιμο των συνόρων νομίζω ότι είναι γελοίο, επειδή η νόσος Covid-19 βρίσκεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα τώρα. Περισσότερο ανησυχούμε για τις μετακινήσεις εντός Σουηδίας. Ως κοινωνία προτιμάμε την παρότρυνση: συνεχώς υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους να ακολουθούν τα μέτρα και να τα βελτιώνουν. Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα πάντα τελείως, επειδή αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό» πρόσθεσε. Σχολίασε δε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε χώρα να πει εάν όντως η στρατηγική της έχει φέρει αποτελέσματα. 

Στα υπέρ του σουηδικού μοντέλου, σύμφωνα με τον Άντερς Τέγκνελ, είναι: Οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ σε εθελοντική βάση και όχι με τη μορφή υποχρέωσης ή την απειλή προστίμων μπορούν να παραμείνουν περισσότερο σε ισχύ χωρίς να προκαλέσουν. Η απόφαση να μην επιβληθεί lockdown περιορίζει την πίεση στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Η ζωή των παιδιών δεν αναστατώνεται τόσο όσο σε άλλες χώρες. Ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες συμβουλεύονται να μείνουν σπίτι, τα παιδιά συνεχίζουν κανονικά το σχολείο και άλλες δραστηριότητές τους. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ