Κοσμος

Κορωνοϊός: Η Σουηδία με «ατομική ευθύνη» λιάζεται στα πάρκα

Απίστευτες εικόνες ενώ κατέγραφε 172 νέους θανάτους και 682 νέα κρούσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδία, Κορωνοϊός
Οι Σουηδοί Βίκινγκς λιάζονται στα πάρκα © EPA/ANDERS WIKLUND

Την ώρα που η Σουηδία μετρούσε 172 νέους θανάτους και 682 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι πολίτες απολάμβαναν τον ήλιο σε πάρκα και καφέ.

Τον γύρο του κόσμου μέσω των ειδησεογραφικών δικτύων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν οι χθεσινές εικόνες από τα γεμάτα από κόσμο πάρκα και καφέ της Σουηδίας εν μέσω πανδημίας. Οι Βίκινγκς της Σκανδιναβίας έχουν επιλέξει την πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» και όχι του lockdown για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και όσο κι αν έχουν επικριθεί εμμένουν σε αυτή τη στάση ζωής. Την ημέρα που οι Σουηδοί λιάζονταν στα πάρκα και χαλάρωναν στα καφέ, το υπουργείο Υγείας της χώρας τους ανακοίνωνε 172 θανάτους από τη νόσο Covid-19 σε 24 ώρες και 682 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.937, πολύ υψηλότερος από τις γειτονικές Δανία (384 νεκροί), την Νορβηγία (169 θάνατοι) ή την Φινλανδία (149 νεκροί).

Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του στην περιοχή της Στοκχόλμης, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 των κρουσμάτων της Σουηδίας. Τα μοντέλα με τις καμπύλες που παρακολουθούν οι Σουηδοί ειδικοί, τούς κάνουν να πιστεύουν ότι το αποκορύφωμα της επιδημίας στη Στοκχόλμη ήταν η 15η Απριλίου, αλλά οι αριθμοί θυμάτων και κρουσμάτων δεν αποτυπώνουν αυτήν την αισιοδοξία.

souidia-2.jpg
Γεμάτα και τα καφέ & μπαρ στη Στοκχόλμη © EPA/ANDERS WIKLUND

soudia-3.jpg
Γεμάτα και τα καφέ & μπαρ στη Στοκχόλμη © EPA/ANDERS WIKLUND

«Ήδη, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, η κορύφωση είχε επιτευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να περιμένουμε λίγα ακόμη κρούσματα κάθε μέρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος. Αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει επίσης να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν μολυνθεί και μπορεί να κολλήσουν».

souidia-3.jpg
Άγνωστη η έννοια social distancing © EPA/ANDERS WIKLUND

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία έχει απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων μαζί με επισκέψεις σε γηροκομεία, αλλά κατά τα άλλα συνιστάται η κοινωνική απομάκρυνση παρά η επιβολή των αυστηρών κανόνων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ