Κοσμος

Το Ιράν εκτόξευσε στρατιωτικό δορυφόρο - Οργή ΗΠΑ

«Θα λογοδοτήσει για αυτό που έκανε» ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ιράν η επιτυχημένη εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από την Τεχεράνη.

«Φωτιές» άναψε η επιτυχημένη εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 ότι το Ιράν θα «λογοδοτήσει» για αυτήν την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου.

Πρόκειται για ενέργεια που έρχεται σε «αντίθεση» με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Οι Φρουροί της Επανάστασης, μια τρομοκρατική οργάνωση, εκτόξευσαν σήμερα έναν δορυφόρο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Και πρόσθεσε: «Οι Ιρανοί ισχυρίζονταν πάντα ότι αυτά τα "δορυφορικά" προγράμματα ήταν αποσυνδεδεμένα από οποιαδήποτε στρατιωτική πτυχή, ότι ήταν καθαρά εμπορικά προγράμματα».

«Η σημερινή εκτόξευση αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο εμείς στις ΗΠΑ» ανέφερε ακόμη, κάνοντας λόγο για «συγκεκαλυμμένα στρατιωτικά προγράμματα».

«Το Ιράν θα λογοδοτήσει για αυτό που έκανε» προειδοποίησε ο Μάικ Πομπέο, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πώς θα συμβεί αυτό.

Σε τροχιά ο στρατιωτικός δορυφόρος του Ιράν

Νωρίτερα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την επιτυχημένη εκτόξευση του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου της, δύο μήνες μετά την αποτυχία να θέσει σε τροχιά έναν επιστημονικό δορυφόρο. Έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα και τα σχετικά πλάνα από το πεδίο της εκτόξευσης.

Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος του Ιράν, ο Noor, βρίσκεται τώρα σε τροχιά 425 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης στον ιστότοπό τους.

Η εκτόξευση γίνεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου 2020.