Κοσμος

Άντριου Κουόμο: Ποιος είναι ο κυβερνήτης που αψηφά τον Τραμπ

Το ταξίδι από το Κουίνς, στον γάμο με μια Κένεντι και την πολιτική

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντριου Κουόμο, Κυβερνήτης Νέας Υόρκης
Άντριου Κουόμο, Κυβερνήτης Νέας Υόρκης © EPA/JAMES KEVIOM

Άντριου Κουόμο: Το προφίλ του κυβέρνηση της Νέας Υόρκης που άνοιξε πόλεμο με τον Τραμπ με αφορμή τον κορωνοϊό.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, δήλωσε προσφάτως ότι δεν προτίθεται να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για άρση του lockdown στην πολιτεία κατά επισφαλή τρόπο εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο Άντριου Κουόμο, υπεύθυνος για την πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα της νόσου Covid-19 στις ΗΠΑ τόνισε ότι η εξουσία του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστη και ανεβάζοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης είπε ότι «δεν έχουμε βασιλιά» στην Αμερική.



Ποιος είναι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης που αψηφά τις εντολές Τραμπ; Ο Άντριου Κουόμο είναι ένα από τα πέντε παιδιά των Μάριο Κουόμο και Ματίλντα Ράφα από το Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Ο πατέρας του άφησε τη δικηγορία για να ασχοληθεί με την πολιτική και διετέλεσε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Ο Μάριο Κουόμο χαρακτηρίστηκε «φάρος του φιλελευθερισμού» από τους «New York Times» πριν καταλήξει το 2015 από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 82 ετών. Η μητέρα του αφοσιώθηκε στη ζωή της στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, στα παιδιά της και την οικογένειά της. Η Ματίλντα Ράφα τιμήθηκε με μία θέση στο Εθνικό Hall of Fame των Γυναικών για τις πρωτοβουλίες της για την κατάρτιση και εκπαίδευση των Αμερικανίδων. Ο γάμος του Μάριο Κουόμο και της Ματίλντα Ράφα χαρακτηρίστηκε από την οικογενειακή τους φίλη Σάντι Φρούσερ ως μία «από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών» και από την εφημερίδα New York Daily News ως μία «από τις μεγαλύτερες ιστορίες συντροφικότητας όλων των εποχών». Οι Κουόμο απέκτησαν πέντε παιδιά: τους Άντριου, Μαρία, Μάργκαρετ, Μαντλίν και Κρίστοφερ.

cuomo-1.jpg


Πριν από ένα χρόνο ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ανέβασε μια νοσταλγική φωτογραφία με όλα τα αδέλφιά του στον λογαριασμό του στο Instagram γράφοντας: «Με μερικά από τα αδέλφια μετά την αποφοίτηση της Μαντλίν. Τα ένδοξα 80s…».



Ο Άντριου Κουόμο ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και ασχολήθηκε με την πολιτική μετά από την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Φόρνταμ το 1979 και τη Νομική του Όλμπανι το 1982.



Ο νυν κυβερνήτης ασχολήθηκε με την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του και μετά την εκλογή του διετέλεσε σύμβουλός του. Ο Άντριου Κουόμο έχει δηλώσει ότι όσο εργαζόταν για τον πατέρα του αμειβόταν με ένα δολάριο τον χρόνο. «Ακολουθώντας και δουλεύοντας για τον πατέρα μου έμαθα από πρώτο χέρι ότι η διακυβέρνηση είναι το όχημα για αλλαγή και δικαιοσύνη».

Ο γάμος με την Κέρι Κένεντι

Το 1990 ο Άντριου Κουόμο παντρεύτηκε την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγραφέα, Κέρι Κένεντι, κόρη του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και της Έθελ Σκάκελ. Χώρισαν το 2005 και κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τρεις κόρες. Η Κέρι Κένεντι ήταν ανιψιά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι.
cuomo.jpg
Κέρι Κένεντι και Άντριου Κουόμο © Gabe Palacio/ImageDirect/Ideal Images

Το καλοκαίρι μετά τον χωρισμό του ο Άντριου Κουόμο γνώρισε τη διάσημη σεφ των celebrities Σάντρα Λι στα Χάμπτονς. «Δεν θα έλεγα ότι τον ερωτεύτηκε αμέσως, αλλά σίγουρα τη συνεπήρε», είπε η Κολίν Σμιτ για τη φίλη της Σάντρα Λι στους Times το 2010. Ως «πρώτη κυρία» της Νέας Υόρκης η Σάντρα Λι ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του παραρτήματος της Unicef στο Λος Άντζελες ενώ διακρίθηκε για τις προσπάθειές της λγια την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το ζευγάρι Άντριου Κουόμο και Σάντρα Λι έμειναν παντρεμένοι για 14 χρόνια. Χώρισαν το 2019.



Ο Άνλτριου Κουόμο πέρασε από την πολιτική σκιά του πατέρα του στον στενό κύκλο των συνεργατών του Μπιλ Κλίντον. Μετά τις εκλογές του 1996 ο Μπιλ Κλίντον εμπιστεύτηκε στον Κουόμο το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης. Το 2006 εξελέγη στο αξίωμα του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Μια θέση που θεωρείται κλειδί για ανώτερα αξιώματα.

Χίλαρι Κλίντον, Άντριου Κουόμο
Χίλαρι Κλίντον, Άντριου Κουόμο © EPA/JUSTIN LANE


Το 2008 ο Κουόμο  είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την χηρεύουσα θέση του γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, από την οποία είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί η Χίλαρι Κλίντον λόγω του διορισμού της στη θέση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ. Για την ίδια θέση ενδιαφερόταν και η Καρολίνα Μπουβιέ Κένεντι, κόρη του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, η οποία τυγχάνει να είναι και πρώτη ξαδέρφη της Κέρι Κένεντι, πρώην συζύγου του Κουόμο. Η Κέρι Κένεντι υποστήριξε ανοιχτά την ξαδέρφη της, γεγονός που δικαιολογείται αφού ο Κουόμο φέρεται να είχε δώσει πληροφορίες στα ΜΜΕ για την εξωσυζυγική της σχέση.

Ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο ορκίστηκε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης στις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ