Κοσμος

Εικόνες του 2019 στο Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζονται ως τωρινές στην Τουρκία

Αυξάνονται οι κοινοποιήσεις ενός βίντεο στην πλατφόρμα του Facebook στο οποίο, εικόνες βίαιης αστυνομικής καταστολής παρουσιάζονται ως πρόσφατες

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνες του 2019 στο Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζονται ως τωρινές στην Τουρκία

Η ωμή αστυνομική καταστολή που παρουσιάζεται ότι έγινε φέτος στην Τουρκία, στην πραγματικότητα έλαβε χώρα στο Αζερμπαϊτζάν το 2019.

Ισχυρισμός: Σκηνές βίας διαδραματίζονται στην Τουρκία σήμερα.

Συμπέρασμα: Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν στο Αζερμπαϊτζάν στις 19 Οκτωβρίου του 2019.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ραγδαίως αυξάνονται οι κοινοποιήσεις ενός βίντεο στην πλατφόρμα του Facebook στο οποίο, εικόνες βίαιης αστυνομικής καταστολής παρουσιάζονται ως σημερινή και επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο ισχυρισμός διαδόθηκε και σε άλλες πλατφόρμες όπως το YouTube ενώ αρχική πηγή αποτελεί δημοσίευμα χρήση του Facebook.

 

 

Τόπος;
Ούτε ο τόπος μα ούτε ο χρόνος αποδίδονται ορθώς στο υπ’εξέταση βίντεο. Στο χρονικό σημείο 2:45 του παραπάνω βίντεο γινόμαστε μάρτυρες προσαγωγής ανθρώπου σε όχημα της αστυνομίας. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, εντοπίζουμε το παρακάτω σήμα στο πίσω μέρος του αστυνομικού οχήματος.

katagrafi-1.webp

Έχοντας στο κέντρο του τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν, το παραπάνω αποτελεί το σήμα μιας ειδικής ομάδας της αστυνομίας η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και εδρεύει στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για ομάδα άμεσης επέμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω ομάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της τάξης σε διαδηλώσεις, το 2019.

din.webp

Χρόνος;
Βέβαια, μήτε χρονικά το εν λόγω βίντεο συμπίπτει με το παρόν. Αναλυτικά, στο βίντεο απεικονίζονται οι προσπάθειες βίαιης καταστολής συμμετεχόντων σε διαμαρτυρία που οργάνωσε στις 19 Οκτωβρίου του 2019, το Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατικών Δυνάμεων. Είχε προηγηθεί αίτημα που κατατέθηκε από γυναίκες για την διεξαγωγή ειρηνικής συγκέντρωσης το οποίο ωστόσο, οι δημοτικοί παράγοντες απέρριψαν. Μεταξύ άλλων τα αιτήματά των διαδηλωτών ήταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων για ανεπηρέαστη και ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών και η αντιμετώπιση της ανεργίας και των οικονομικών ανισοτήτων. Ακολουθεί σχετικό βίντεο από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 κοινοποιημένο στις 21 Οκτωβρίου του 2019 στο κανάλι του MeydanTV.

Polislərin sadəcə zorakılıq və aksiyaçıları təhqir etmə görüntüləri

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ