Κοσμος

Λίντα Τριπ: Πέθανε η γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Έπασχε από καρκίνο – Οι ηχογραφήσεις άνοιξαν τον δρόμο για την αποπομπή του Μπιλ Κλίντον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίντα Τριπ
Λίντα Τριπ, η γυναίκα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Λεβίνσκι © EPA PHOTO AFP/CABLE NEWS NETWORK/CHRIS KLEPONIS

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η Λίντα Τριπ, η γυναίκα που αποκάλυψε την «ανάρμοστη σχέση» του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η δημόσιος υπάλληλος και εργαζόμενη στο Πεντάγωνο, η οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας την «ανάρμοστη σχέση» του Μπιλ Κλίντον με την ειδικευόμενη του Μόνικα Λεβίνσκι και τον έφερε ένα βήμα πριν από την αποπομπή του από την προεδρία των ΗΠΑ. Η Λίντα Τριπ έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και η είδηση του θανάτου της ανακοινώθηκε από την οικογένειά της.

Οι «παράνομες» ηχογραφήσεις των συνομιλιών Κλίντον-Λεβίνσκι από τη Λίντα Τριπ οδήγησαν στην αποπομπή και δίκη του τότε προέδρου των ΗΠΑ ενώπιον της Γερουσίας. Η πρώην δημόσιος υπάλληλος και φίλη της Μόνικα Λεβίνσκι παρά τα 24 χρόνια διαφοράς μεταξύ τους, έμαθε ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε σεξουαλική σχέση με μια νεότερη υπάλληλό του. Η Λίντα Τριπ ξεκίνησε να ηχογραφεί μυστικά όλες τις συνομιλίες του Κλίντον το 1997. Αυτές οι ηχογραφήσεις παραδόθηκαν στον ανεξάρτητο εισαγγελέα Κένεθ Σταρ και έτσι άνοιξε ο δρόμος για ευρεία έρευνα της διακυβέρνησης Κλίντον. Η Λίντα Τριπ ήταν αυτή που έκανε επίσης την αποκάλυψη για τον «λεκέ» στο φόρεμα της Μόνικα Λεβίνσκι, η λεπτομέρεια που ανάγκασε τον Μπιλ Κλίντον να ομολογήσει τη σχέση του με την νεαρή ειδικευόμενή του.

Μόνικα Λουίνσκι
Μόνικα Λουίνσκι / © EPA/JASON SZENES

Το σεξουαλικό σκάνδαλο έφερε τον Μπιλ Κλίντον ενώπιον της Γερουσίας, η οποία τον αθώωσε για την κατηγορία της ψευδορκίας.

Σκάνδαλο Λεβίνσκι ή Monicagate
Σκάνδαλο Λεβίνσκι ή Monicagate © PHOTO AFP


Η Λίντα Τριπ είχε δηλώσει ότι το κίνητρό της για την αποκάλυψη του σκανδάλου και για τις ηχογραφήσεις ήταν ο «πατριωτισμός». Οι επικριτές της την κατηγορούσαν για προδοσία απέναντι στη φίλη της Μόνικα Λεβίνσκι και επέμεναν ότι ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει την προεδρία του Κλίντον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ