Κοσμος

Δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ: Πέθανε ο «παππούς των αλλεργιών»

«Έφυγε» 108 ετών ο κορυφαίος αλλεργιολόγος στον κόσμο που έγραψε ιστορία και αγαπήθηκε από όλους τους Βρετανούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ
Δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ © John Stillwell - WPA Pool/Getty Images/Ideal Images

Σε ηλικία 108 ετών έφυγε ο δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ, ένας από τους κορυφαίους αλλεργιολόγους στον κόσμο που υπηρέτησε 7 δεκαετίες την Ιατρική.

Σε ηλικία 108 ετών έφυγε από τη ζωή ο δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ, ένας από τους κορυφαίους αλλεργιολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου που έγραψε ιστορία στην επιστήμη της ιατρικής.

Χάρη στο δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που πάσχουν από την εποχική αλλεργία στην ατμόσφαιρα ανακουφίστηκαν καθώς ήταν ο επιστήμονας που ανέπτυξε την ιδέα της μέτρησης της γύρης. Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Βρετανός, ο οποίος ήταν εκ των τελευταίων επιζώντων των στρατοπέδων αιχμαλώτων πολέμου της Ιαπωνίας, ήταν ενεργός και το τελευταίο επιστημονικό του σύγγραμμα είχε εκδοθεί το 2017 σε ηλικία 105 ετών.

Το 1952 στο νοσοκομείο St. Mary του Λονδίνου, ο Ουίλιαμ Φράνκλαντ κατάφερε να κάνει γνωστή τη μέθοδό του για τις αλλεργίες, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. Τότε, για να τα καταφέρει, πειραματιζόταν στον εαυτό του. «Είχα προκαλέσει αναφυλαξία στον εαυτό μου από ένα ζωύφιο. Σήμερα, δεν θα επιτρεπόταν σε κανέναν να κάνει ένα τέτοιο πείραμα. Τότε όμως, ήμουν αποφασισμένος να μάθω πώς αντιδρούσε ο οργανισμός μου σε κουνούπια, ψύλλους και άλλα πολλά».

Γνωστός ως ο «παππούς της αλλεργίας» η καριέρα του δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ κάλυψε τη χρονική περίοδο των επτά δεκαετιών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως στρατιωτικός γιατρός στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε τρία χρόνια ως αιχμάλωτος σε στρατόπεδο κράτησης προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες σε Ιάπωνες στρατιώτες και ένας από τους δασκάλους του ήταν ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ.

Ο ιστορικός Νταν Σνόου έγραψε στο Twitter για τον δρ. Ουίλιαμ Φράνκλαντ ότι «ήταν ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς όλων των εποχών». «Πολύ συχνά με ρωτάνε πώς κατάφερα να ζήσω τόσο πολύ», είχε πει παλιότερα ο Φράνκλαντ στο CNN. «Εγώ τους απαντάω πως είναι απλά θέμα τύχης και τίποτα παραπάνω».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ