- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: «Ξήλωσαν» τον πλοίαρχο που εξέπεμψε SOS για τον κορωνοϊό
Ζήτησε να απομακρυνθούν οι θετικοί ναύτες και κατηγορείται για έλλειψη επαγγελματισμού
Κορωνοϊός: Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt.
Ο κυβερνήτης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, ο πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση με επιστολή του σε δραματικό τόνο να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, γνωστοποίησε ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ Τόμας Μόντλι.
«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες», τόνιζε ο πλοίαρχος στην επιστολή του που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle την Τρίτη. Μπορεί «να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης», τόνισε ο Μόντλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση».
Ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε «πολύ κακή κρίση» σε μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», και δεν επέδειξε τον απαραίτητο «επαγγελματισμό» πρόσθεσε ο Μόντλι, το αξίωμα του οποίου έχει τον τίτλο του υπουργού αν και στην πράξη είναι υπηρεσιακός υφυπουργός Άμυνας.
Τον Κροζίερ αντικατέστησε ο προκάτοχός του υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο, που του είχε παραδώσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ τον Νοέμβριο.
Εξάλλου, μολονότι ο υπουργός Ναυτικού δεν κατηγόρησε απερίφραστα τον πλοίαρχο ότι διέρρευσε την επιστολή του στον Τύπο, άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγάλος κατάλογος αποδεκτών της διευκόλυνε να γίνει ακριβώς αυτό.
Περίπου εκατό μέλη από τα 4.000 και πλέον μέλη του πληρώματος του Ρούζβελτ που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό άρχισαν να αποβιβάζονται χθες στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό.
Η καθαίρεση του πλοιάρχου από τη θέση του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου χαρακτηρίζεται δραματικό παράδειγμα των προκλήσεων που εγείρει η πανδημία για τους θεσμούς των ΗΠΑ. Η απόφαση ενδέχεται να αναγκάσει πολλούς άλλους αξιωματικούς να σωπάσουν σχετικά με τα κρούσματα μόλυνσης στις τάξεις των μονάδων τους. Το Πεντάγωνο φέρεται να απαιτεί από τους αξιωματικούς να μην δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία εδώ και κάποιες ημέρες.
Οι Δημοκρατικοί επέκριναν την κίνηση. Ο βασικός διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επισήμανε ότι «κακή κρίση» δεν έδειξε ο αξιωματικός του αμερικανικού ΠΝ, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μαρκ Γουόρνερ είπε πως το Ναυτικό χρειάζεται ανθρώπους σαν τον πλοίαρχο Κροζίερ, που υπερασπίζεται τους ναύτες κι έκανε «αυτό που ήταν το καλύτερο για το πλήρωμά του». «Δεν ξέρω γιατί θα τιμωρούσες κάποιον γι’ αυτό, ειδικά όταν κρίνονται τόσες ζωές», είπε.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά με τον πλοίαρχο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πανδημία, διαφώνησε με την εκτίμηση ότι ο Κροζίερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του διότι προσπάθησε να σώσει τις ζωές των μελών του πληρώματός του. «Δεν συμφωνώ καθόλου μ’ αυτό. Καθόλου. Ούτε στο ελάχιστο», επέμεινε.
Η εικόνα του ΠΝ των ΗΠΑ είχε υποστεί βαρύ πλήγμα το 2017, εξαιτίας δυστυχημάτων με 17 νεκρούς που κρίθηκε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εγείροντας ανησυχίες για την εκπαίδευση, το αξιόμαχο, τον τρόπο και τον ρυθμό που εκτελεί επιχειρήσεις. Πολλοί αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο ο Αμερικανός Πρόεδρος διαφέρει δραματικά από εκείνον των προκατόχων του
Δημιουργείται νέα ερευνητική μονάδα μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.