Κοσμος

Έως και 8% η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο

Αν και υπάρχουν και πιο απαισιόδοξα σενάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έως και 8% η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο
Τις μεγαλύτερες δυσκολίες της 15ετούς θητείας της αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 8% το πρώτο μισό του 2020 και ισορροπία στη συνέχεια, είναι η εκτίμηση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας

Έως και 8% θα συρρικνωθεί η γερμανική οικονομία για κάποιους μήνες του α' εξαμήνου του έτους, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί κατά το δεύτερο μισό του 2020.

«Η μείωση του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από τη μείωση που είχε υποστεί η γερμανική οικονομία κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 (5,7%)», είπε ο κ. Αλτμάιερ, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη καλές πιθανότητες η Γερμανία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021.

Η μείωση τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο φοβηθήκαμε αρχικά, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός και σημείωσε ταυτόχρονα ότι αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι απλώς μια εφάπαξ στήριξη, αλλά ένα «ευρύ πακέτο ώθησης», το οποίο επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για Οικονομικές Έρευνες (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ θεωρεί ωστόσο ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει με αξιοπιστία πόσο βαθιά θα είναι τελικά η ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκφράζει επίσης την ανησυχία ότι για τη Γερμανία η κρίση θα αποδειχθεί πιο σοβαρή απ' ό,τι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς, όπως λέει, ο αριθμός των αιτήσεων από επιχειρήσεις που ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιορισμένου χρόνου εργασίας είναι ήδη τεράστιος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ