Κοσμος

Κορωνοϊός: Μέχρι πότε θα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια

Τι αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση Κικίλια - Παναγιωτόπουλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Κλειστά δικαστήρια έως και τις 10 Απριλίου 2020
Κορωνοϊός: Κλειστά δικαστήρια έως και τις 10 Απριλίου 2020/© Pixabay

Κλειστά δικαστήρια μέχρι και τις 10 Απριλίου 2020, λόγω κορωνοϊού, με κοινή υπουργική απόφαση Κικίλια και Παναγιωτόπουλου.

Μέχρι και τις 10 Απριλίου 2020 θα έχουμε κλειστά δικαστήρια λόγω κορωνοϊού. Όπως έγινε γνωστό, παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Συγκεκριμένα, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση διατηρείται το καθεστώς αναστολής των εργασιών που είχε αποφασιστεί με την από 15.3.2020 ΚΥΑ [ΦΕΚ Β’ 864] και επεκτείνεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και στα Ειδικά Δικαστήρια των άρθρων 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος.

Παράλληλα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται πλέον η δυνατότητα διενέργειας όλων των διασκέψεων εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων.

Αντίστοιχα, για τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, οι διασκέψεις καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών, μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων, των μαρτύρων και των συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιείται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου.

Επιπλέον,η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, θα πραγματοποιούνται μόνο εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες υποθέσεις στις οποίες συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης και υποθέσεις κακουργημάτων, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ