- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΕΕ ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία άναψε το Συμβούλιo Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ χαιρετίζει την απόφαση των κρατών μελών να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών να «ανοίξουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε:
«Εν μέσω κρίσης, η ΕΕ ξεπέρασε τις διαφωνίες και έδειξε πνεύμα ειλικρινούς αλληλεγγύης με τους φίλους και εταίρους μας. Χαιρετίζω την, έστω και με καθυστέρηση, απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αν και δυστυχώς έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τώρα για να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό βήμα.
Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεθοδολογίας για τη διεύρυνση και να κυνηγήσουμε τον ευρύτερο στόχο της ενοποίησης της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει κατάλληλη, ευέλικτη και αποτελεσματική στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA).
Όσον αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του COVID-19, επικροτώ τις προτάσεις για την επέκταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να καλύπτει μεγάλης κλίμακας περιστατικά στον τομέα της δημόσιας υγείας, ενώ προτείνω να δοθεί πρόσβαση στο Ταμείο σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Θα πρέπει να αναλάβουμε δράση όπου απαιτείται για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και για να μετριάσουμε τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στην περιοχή».
Μετά την νέα αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία κατά τη σύνοδό του στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντέδρασε με το ψήφισμά του, στο οποίο εξέφρασε την απογοήτευσή του και τόνισε ότι και οι δύο χώρες πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Τον Φεβρουάριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την αναθεωρημένη μεθοδολογία της για τη διεύρυνση, η οποία σκοπεύει να καταστήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ πιο ομαλή αλλά και αναστρέψιμη αν οι υποψήφιες χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι χώρες τις ΕΕ που εναντιώθηκαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων έλαβαν επίσης περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι θεμελιώδεις τομείς όπως η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, η ελευθερία του Τύπου, η χρηστή διακυβέρνηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα λάβουν την προσοχή που τους αρμόζει.
Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι πιθανές υποψήφιες χώρες.
Επόμενα βήματα
Μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών την Πέμπτη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιπλοκές στην υγεία της 53χρονης μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπαίνει στο στόχαστρο του Κιέβου η πολιτική αεροπορία
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πλήγματα εκατέρωθεν
Μετά την απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λειψία
Έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση - Η Μόσχα εντείνει τα πλήγματα στο δίκτυο που αποτελεί ραχοκοκαλιά της χώρας
Αντίποινα για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ιρανών να βάλουν νάρκες στα Στενά
Η νύφη φορώντας λευκό νυφικό διέσχισε τον διάδρομο, με το νερό να φτάνει μέχρι τους γοφούς της
Η γερμανική βιομηχανία πιέζει τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα
Μια αλλαγή που «ταρακουνάει» το τουριστικό μοντέλο του ήλιος-θάλασσα που είχαμε συνηθίσει
Ο γιος τους θα ονομαστεί Κίμων Θωμάς Κωνσταντίνος
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς
Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων 'Αγκυρας-Μόσχας, δηλώνουν οι δύο ηγέτες
O απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000
Συλλήψεις για την ένοπλη επίθεση που συνδέεται με διαβόητο βαρόνο κοκαΐνης
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.