Κοσμος

Κορωνοϊός στο Λονδίνο: Άδειοι δρόμοι, χαμός στο μετρό (εικόνες)

Αμφισημία εξαγγελιών του Μπόρις Τζόνσον, φωνές κατά του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Λονδίνο σε καραντίνα, αλλά όλοι έπρεπε να πάνε δουλειά και έτσι πάλι συνωστισμός παρά τον κορωνοϊό.

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση των ανθρώπων λόγω του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι εικόνες από το Λονδίνο δεν αποτυπώνουν ακριβώς την εικόνα μιας πρωτεύουσας σε καραντίνα. Οι Λονδρέζοι ξύπνησαν θεωρητικά σε καραντίνα, αλλά σηκώθηκαν για να πάνε κανονικά στις δουλειές τους. Η ευθύνη δεν φαίνεται να βαρύνει αποκλειστικά τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας. Εν μέρει ευθύνεται η αμφισημία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι μπορούν να μείνουν σπίτι και ποιοι όχι.

Οι δρόμοι του Λονδίνου είναι άδειοι, αλλά οι υπόγειοι διάδρομοι και τα βαγόνια του Μετρό γέμισαν και σήμερα με κόσμο. Βασικός λόγος του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η αραίωση των δρομολογίων σε όλα τα Μέσα εδώ και μια εβδομάδα, αλλά και το κλείσιμο πολλών σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου. Για αυτόν τον λόγο πολλές είναι οι φωνές κατά του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, που έλαβε την εν λόγω απόφαση και οι εκκλήσεις του κόσμου να επαναφέρει το πρόγραμμα των δρομολογίων στην πρότερη κατάσταση. Ο ίδιος ο δήμαρχος του Λονδίνου απευθύνει έκκληση προς όλους τους δημότες του να μείνουν σπίτι. Ζητεί τα ΜΜΜ να χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζόμενους σε θέσεις-κλειδιά για τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού διαφορετικά, όπως είπε: «Θα πεθάνει κόσμος».

Εικόνες του Λονδίνου σε καραντίνα © EPA/WILL OLIVER

Οι κλειστοί σταθμοί του Μετρό © EPA/ANDY RAIN

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χθες ζήτησε από τους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράζουν τρόφιμα, να μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας τους, για ανάγκες ιατρικής φροντίδας ή για σωματική άσκηση. «Από απόψε το βράδυ, πρέπει να δώσω στον βρετανικό λαό μια πολύ απλή εντολή: πρέπει να μείνετε σπίτι», ανέφερε.

Εικόνες του Λονδίνου σε καραντίνα © EPA/ANDY RAIN

Τους καλούν να πάνε στη δουλειά παρά την καραντίνα

Ο βρετανικός Γκάρντιαν αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις που δεν είναι «κρίσιμες» στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να παρουσιαστούν στους χώρους εργασίας τους. Βάσει των νέων κανόνων όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν βασικά και απαραίτητα αγαθά θα πρέπει να κλείσουν άμεσα. Κι όμως γνωστό κατάστημα αθλητικών ειδών αρχικά έστειλε μήνυμα στους υπαλλήλους του ότι η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά. Στην πορεία, βέβαια, άλλαξε γνώμη. Ο Τζόνσον και η κυβέρνησή του έχουν αφήσει πολλά «παραθυράκια» ανοικτά. Για παράδειγμα κανείς δεν γνωρίζει εάν οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο που απασχολεί πλήθος κόσμου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει πιο σαφής ως προς το ποιοι κλάδοι εργασίας θα λειτουργούν και ποιοι όχι.



Σάλος έγινε με το tweet που ανέβασε μια εργαζόμενη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με το συνωστισμένο από κόσμο Μετρό. Η Βρετανίδα έγραψε: «Αυτό είναι το μετρό μου το πρωί. Ζω στη 4η ζώνη και εργάζομαι στην 1η. Αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά απλά πια θέτω σε κίνδυνο τη ζωή μου. Σαντίκ Καν μπορείς να επαναφέρεις τα δρομολόγια όπως ήταν πριν για να μπορούμε να κρατούμε αποστάσεις ή θα αρχίσει να μας αστυνομεύει ο Μπόρις Τζόνσον; Σε παρακαλώ βοήθησε με».